Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjedinjene države

Washington Post: Biden tiho upozorio Iran da će pokušaj ubistva Trumpa biti ratni čin

President Joe Biden meets with organizers of the 60th anniversary of the March on Washington and members of the King Family
Foto: Pixsell

Bijela kuća se uzdržala od javnog upozorenja Iranu da će se pokušaji ubistva sadašnjih ili bivših američkih zvaničnika smatrati ratnim činom, ali je Biden (81) rekao NSC da će im to saopćiti privatno

Predsjednik SAD Joe Biden je tiho dao zadatak svom Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC) da upozori Iran da će SAD svaki pokušaj ubistva bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa koji podržava Teheran posmatrati kao ratni čin, navodi se u izvještava Washington post.

Iza kulisa, administracija predsjednika Bidena i potpredsjednice Kamale Harris je navodno vršila pritisak na Iran da zaustavi zavjere protiv Trumpa i drugih bivših članova njegove administracije usred pojačanih sigurnosnih prijetnji Irana, objavio je list.

Bidenova reakcija

-Smatramo ovo pitanjem nacionalne i unutrašnje bezbjednosti od najvišeg prioriteta i oštro osuđujemo Iran zbog ovih drskih prijetnji, naveo je portparol NSC Sean Savett.

Prema njegovim riječima, ukoliko Iran napadne nekog od američkih građana, uključujući one koji nastavljaju da služe SAD ili one koji su ranije služili, suočit će se sa teškim posljedicama.

Bijela kuća se uzdržala od javnog upozorenja Iranu da će se pokušaji ubistva sadašnjih ili bivših američkih zvaničnika smatrati ratnim činom, ali je Biden (81) rekao NSC da će im to saopćiti privatno.

Bivši predsjednik SAD i kandidat republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima Donald Trump izjavio je prošlog mjeseca da Iran možda stoji iza nedavnih pokušaja njegovog ubistva i istakao da je on predsjednik, a da neka druga zemlja zaprijeti američkom predsjedničkom kandidatu, ona bi rizikovala da bude raznesena u paramparčad.

Trump je to izjavio na predizbornom događaju u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina, nakon što su ga američki obavještajni zvaničnici obavijestili dan ranije o “stvarnim i konkretnim prijetnjama Irana da će ga ubiti”, saopćeno je iz njegovog predizbornog štaba.

Federalne vlasti istražuju atentat i pokušaj ubistva Trumpa na njegovom golf terenu na Floridi sredinom septembra i na mitingu u Pensilvaniji u julu.

Organi za sprovođenje zakona nisu javno sugerisali umiješanost Irana ili bilo koje druge strane sile u bilo koji od ta dva incidenta.

-Postojala su dva pokušaja atentata na moj život za koja znamo i oni mogu, ali ne moraju uključivati, ali moguće da uključuju, Iran, ali ja zapravo ne znam, rekao je Trump u Mint Hillu, u Sjevernoj Karolini.

On je kazao da je Iran upućivao veoma direktne prijetnje SAD i da smatra da mu se mora reći da ako izvedu bilo kakve napade na bivše predsjednike ili kandidate za predsjednika, da će njihova zemlja biti raznesena u paramparčad.