Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zhk

Kantonalna Vlada im nudi povećanja plate po sistemu 7+7+7

novac kalkulator racunanje
Foto: Capital.ba
Ilustracija

U prethodnom kolektivnom ugovoru bio je članak koji određuje osnovicu njihove plate, a glasi da bi osnovica trebala bi biti 50 posto od prosječne federalne plate

Sastanak između predstavnika Vlade Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) i predstavnika Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ovom kantonu održan je u ponedjeljak u Širokom Brijegu, a poslije sastanka obje strane su izrazile nadu da će što prije doći do dogovora.

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Predrag Čović podsjetio je kako je posljednji Kolektivni ugovor istekao u drugom mjesecu ove godine, a po ugovoru je vrijedio tri mjeseca iza toga te da konačno od 1. juna taj ugovor ne vrijedi.

– Ranije smo sporazum postigli sa sindikatima osnovnih škola, MUP-a i kantonalnih službenika i uposlenika o povećanju plate od sedam posto. To smo od prvog dana ponudi i sindikatu uposlenih u srednjim školama. Nažalost, nismo se do sada uspjeli dogovoriti. Sedam posto je bio izračun na temelju inflacije koja je procijenjena na dva posto i procjene da će ovogodišnji Budžet rasti tri posto – izjavio je Čović.

Prvi prijedlog

Predsjednik kantonalne vlade je kazao kako su plaće svih korisnika kantonalnog budžeta relativno male i da se mora učiniti sve, u realnim mogućnostima, da se taj status poboljša.

– Naš prvi prijedlog je bilo povećanje 7+7+7, s ciljem da u tih tri godine završimo pitanje povećanja plata, a u isto vrijeme razgovaramo i o problemima u školstvu, koji su ozbiljni i koje trebamo rješavati kroz pregovore s našim sindikatima. Sindikati su naši partneri, i legitimno imaju pravo tražiti bolje uvjete, ali s druge strane postoje i neka ograničenja, prvenstveno finansijska i fiskalna, koja ograničavaju moguća povećanja plata u odnosu na moguće troškove života – naglasio je.

Dodao je da je današnji sastanak bio jedan od najboljih i na koji je sindikat došao s konkretnim prijedlozima „što oni i kako vide“.

– Dogovorili smo se da ćemo u vrlo kratkom vremenu vidjeti što njihovi zahtjevi znače, sjesti za nekoliko dana i nadam se da ćemo dogovoriti kolektivni ugovor koji će biti prihvatljiv i djelatnicima srednjih škola i Vladi u finansijskom smislu. Pregovori se nastavljaju, želimo činiti sve što je u realnim mogućnostima Vlade da se povećaju plaće zaposlenima – istaknuo je Čović.

Za povećanje plata 1,250.000 KM

Potvrdio je kako bi povećanje plate od sedam posto na godišnjem nivou iznosilo 1,250.000 KM

– Osim toga, imamo kroz ugovor propisanih 10-15 raznih benefita i koji se obračunavaju na osnovnu platu. Nadam se da će sindikati razumjeti da je finansijski okvir koji imamo zadan unaprijed, a ako uspijemo osigurati više novca, vrlo rado ćemo to podijeliti. Prihvatiti povećanja bez adekvatnih pokazatelja je teško. Budžet se radi na bazi pokazatelja koje mi ne definiramo, to radi Federalno ministarstvo finansija, a ove godine naš fiskalni kapacitet povećanje budžeta je tri posto – izjavio je Čović.

Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHK Jasminka Petric istaknula je kako je danas tačno osam mjeseci kako je djelatnicima u srednjim školama istekao kolektivni ugovor.

– U ovih osam mjeseci smo se pomakli za nula centimetara, ništa nismo napravili. Vlada praktički cijelo vrijeme nudi isto, mi to odbijamo. Tražili smo nekakve druge mogućnosti, da se valorizira rad djelatnika u srednjim školama i do danas nismo naišli na razumijevanje, ali nadamo se da je moguće da će ovi pregovori biti nastavljeni u nekom drugom smjeru – mišljenja je Petric.

Osnovica trebala bi biti 50 posto od prosječne federalne plate

Kako navodi, u prethodnom kolektivnom ugovoru bio je članak koji određuje osnovicu njihove plate, a glasi da bi osnovica trebala bi biti 50 posto od prosječne federalne plate.

– Naše plate bi trebale rasti kao što raste prosječna federalna plata. Vlada je odmah na početku izrazila stav da ne može tako i da se svim budžetskim korisnicima treba povećavati plata u istom postotku. Nama je od početka jasno da nećemo moći ići u tom smjeru. Ono što je nama Vlada nudila, nije dovoljno, više puta smo izglasali da se to odbije, očekivali smo da će postotak povećanja plate biti veći. Nikada nismo rekli koliko veći, samo smo tražili više od toga i tu ponudu nismo dobili – naglasila je predsjednica sindikata.

Osvrnula se i na navedenu opciju povećanja plate u postotcima 7+7+7.

– Ta opcija je nuđena svima, sindikat MUP-a je potpisao 7+7, baš kao i sindikat osnovnih škola. Ako se postigne dogovor, izgledno je da će i kod nas biti tako, ali u kojem postotku ne znamo. Mi želimo 100 posto, to bi bilo realno u odnosu na troškove, ali znamo da nećemo toliko dobiti. Neka nam ponude nešto drugo i onda će članovi odlučiti jeli to dovoljno – smatra ona.

Potvrdila je i kako je generalni štrajk posljednja opcija.

– Generalni štrajk spominje samo Vlada, mi ne. Dva puta smo bili u generalnom štrajku, to je težak, loš i iscrpljujući proces, zbilja je to nešto posljednje što se treba upotrijebit. Štrajk ne želimo, nije nam glavna opcija, nadam se da ćemo postići sporazum s kojim, ja već unaprijed mogu reći, mi ne možemo biti u potpunosti zadovoljni, ali sporazum koji će pomoći da se pomaknemo s mrtve tačke – zaključila je Petric.