Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strašne brojke

Više od 600.000 ruskih vojnika poginulo ili ranjeno u Ukrajini

ruska vojska
Foto: Screenshot/ YouTube

Više od 600.000 ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno otkako je Kremlj 2022. pokrenuo svoju invaziju punog opsega na Ukrajinu, a prošli mjesec bio je najsmrtonosniji od svih, rekli su dužnosnici Pentagona.

Snažna odbrana Ukrajine

Kako su naveli iz Pentagona, ruski borbeni gubici daleko premašuju brojke svih drugih sukoba Kremlja nakon Drugog svjetskog rata zajedno.

“Ukrajinci postavljaju snažnu odbranu, kako na zemlji tako i iz perspektive protuzračne odbrane”, rekao je visoki dužnosnik u izjavi Ministarstva odbrane, javlja Legion.org.

No prkos teškim neprijateljskim gubicima, Ukrajina se još uvijek suočava s zastrašujućim izazovom protiv puno veće sile u koju ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja ulagati resurse.

Gađanje civila i kritične infrastrukture

“Uprkos ukrajinskoj ofanzivi na (rusku regiju) Kursk, Rusija je također uvijek iznova pokazala spremnost da učini sve što je potrebno kako bi pokušala prisiliti Ukrajince na kapitulaciju, uključujući namjerno gađanje ukrajinskih civila i kritične infrastrukture”, javio je visoki oficir za odbranu.

Procjena Pentagona od više od 600.000 ruskih žrtava naglo je povećanje od procjena početkom godine koje su bile u rasponu od 350.000. Ažurirani broj u skladu je s procjenama ukrajinske vojske prošlog mjeseca.