Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najbolji zakucavač u historiji

Legendarni Vince Carter primljen u košarkašku kuću slavnih

Foto: Screenshot

Karijeru je završio s 25.728 poena i trenutno je 21. na ljestvici strijelaca svih vremena

Košarkaška kuća slavnih u američkom Springfieldu primila je novih 13 članova, a najpoznatije ime među njima je najbolji zakucavač svih vremena Vince Carter, koji je u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta proveo čak 22 godine.

Iako nikad nije osvojio naslov prvaka, Air Canada osam je puta bio All-Star, a 2000. je osvojio takmičenje u zakucavanju koje se i danas pamti kao najbolja izvedba na toj predstavi ikad. Bio je prva superzvijezda Toronto Raptorsa, koje je kao mladu NBA franšizu prvi put uveo u doigravanje i respektabilnost, stavio je na košarkašku kartu, zaludio košarkom zemlju opsjednutu hokejem i inspirisao brojnu djecu na bavljenje ovim sportom, od koje je danas sastavljena kanadska reprezentacija.

Karijeru je završio s 25.728 poena i trenutno je 21. na ljestvici strijelaca svih vremena, nakon što ga je prošle sezone iz top 20 istisnuo James Harden. Osim za Toronto, igrao je za New Jersey Netse, Orlando Magic, Phoenix Sunse, Dallas Maverickse, Memphis Grizzliese, Sacramento Kingse i Atlanta Hawkse.

Uz njega, u generaciji 2024. su bivši igrači Chauncey Billups, Michael Cooper, Walter Davis i Dick Barnett, treneri Harley Redin, Bo Ryan, Charles Smith i Dou Collins, trenerica Seimone Augustus, vlasnik Indiana Pacersa Herb Simon, a nedavno preminuli Jerry West uvršten je u Kuću treći put – nakon što je ušao kao igrač 1980. i olimpijac 2010., sad mu je odano priznanje za poseban doprinos košarci.