Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sigurnost saveznika

Jasan signal Moskvi: Počinje NATO-ova nuklearna vježba

Brisel
Foto: UK Government
Brisel

NATO naglašava da je Steadfast Noon “rutinska i ponavljajuća aktivnost obuke”, a ne odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

NATO danas počinje svoju godišnju nuklearnu vježbu, u kojoj će tokom sljedeće dvije sedmice učestvovati oko 2000 vojnog osoblja iz osam zračnih baza uz naglasak da se ne radi o odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, ali uz jasan signal Moskvi da je NATO spreman braniti se.

Učestvuje 60 aviona

U vježbi Steadfast Noon sudjelovat će 60 aviona u trenažnim letovima iznad zapadne Evrope. To uključuje borbene avione sposobne za prijevoz američkih nuklearnih bombi stacioniranih u Evropi i bombardere dugog dometa, kao i avione za nadzor i punjenje gorivom, javlja Hina.

Nijedna od vježbi neće uključivati ​​bojevo oružje, poručio je NATO.

Ovogodišnja vježba održat će se u zračnim bazama u Belgiji i Nizozemskoj, kao i u zračnom prostoru iznad Britanije, Danske i Sjevernog mora. Avioni koji učestvuju dolaze iz ukupno 13 zemalja saveza.

Jasan signal

NATO naglašava da je Steadfast Noon “rutinska i ponavljajuća aktivnost obuke”, a ne odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. No, namjerava se poslati jasan signal Moskvi da je NATO spreman braniti se nuklearnim oružjem ako bude potrebno.

mark rutte
Foto: European Union

“Nuklearno odvraćanje kamen je temeljac sigurnosti saveznika”, rekao je glavni sekretar NATO-a Mark Rutte.