Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Starship

Vratila se na Zemlju: Uspio historijski let najmoćnije rakete na svijetu

Foto: Screenshot/X

Svemirska letjelica Starship i raketa Super Heavy višekratno su upotrebljivi sistemi dizajnirani za prijevoz posade i tereta do Zemljine orbite, Mjeseca i dalje.

SpaceX je u nedjelju lansirao svoj peti testni let Starshipa iz Texasa i prvi put vratio veliki potisnik rakete natrag na kopno, koristeći novu metodu povratka koja uključuje goleme metalne ruke.

Prvi stepen rakete Super Heavy lansiran je u 7:25 po lokalnom vremenu iz SpaceX-ovih postrojenja u Boca Chici u Texasu. Drugi stupanj, Starship poslan je u svemir na putanju prema Indijskom okeanu zapadno od Australije, gdje će pokušati ponovni ulazak u atmosferu, nakon čega slijedi slijetanje na vodu.

Nakon što se odvojio od Starshipa na visini od oko 74 km, potisnik Super Heavy vratio se na isto mjesto s kojeg je lansiran uz pomoć dviju robotskih ruku pričvršćenih za lansirni toranj.

Svemirska letjelica Starship i raketa Super Heavy višekratno su upotrebljivi sistemi dizajnirani za prijevoz posade i tereta do Zemljine orbite, Mjeseca i dalje.

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) priopćila je u petak da je odobrila povratak u letnu operativu rakete SpaceX-a Falcon 9 pošto je pregledala i prihvatila nalaze istrage koju je vodio SpaceX i korektivne postupke zbog nesreće koja se dogodila 28. septembra.

FAA je 30. septembra objavila da SpaceX mora istražiti zašto se drugi stepen njegova Falcona 9 pokvario nakon misije NASA-inih astronauta, prizemljivši raketu za lansiranje treći put u tri mjeseca.

Raketa je doživjela kvar prilikom povratka s misije u svemir i pala u području Tihog okeana izvan označene sigurnosne zone koju je odobrila FAA.