Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

unsko-sanski kanton

Bliži se početak izgradnja brze ceste koja će tri grada u BiH povezati s EU

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Projekat brze ceste Bihać–Cazin–Velika Kladuša spominje se već duže vrijeme, ali bez konkretnih koraka. Ohrabrujuća je činjenica da su sredstva za ovaj projekat obezbijeđena na federalnom nivou

Federalno ministarstvo okoliša i turizma obavijestilo je stanovnike Unsko-sanskog kantona, grada Bihaća, Cazina, kao i sve zainteresovane subjekte, o podnesenom zahtjevu za provođenje postupka ocjene Studije uticaja na okoline za projekat izgradnje brze ceste Bihać–Cazin–Velika Kladuša–granica s Hrvatskom.

Zahtjev se konkretno odnosi na poddionicu Bihać–Ćoralići, a investitor projekta je JP Autoceste FBiH, prema izvještaju BiznisInfo.

Termin za održavanje javne rasprave biće naknadno objavljen u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša.

Eksproprijacija do kraja godine?

Javnost može dostavljati primjedbe na Studiju uticaja na okolinu u pisanom obliku na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a rok za dostavljanje primjedbi je 15 dana nakon održavanja javne rasprave.

Dokumentacija o Studiji dostupna je na uvid u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Iz JP Autoceste FBiH saopšteno je da su ove godine izdvojili dva miliona maraka za eksproprijaciju zemljišta te da imaju završeno idejno rješenje za dionicu Bihać–Ćoralići, dužine 18 kilometara. Očekuje se da će proces eksproprijacije započeti do kraja godine.

Projekat brze ceste Bihać–Cazin–Velika Kladuša spominje se već duže vrijeme, ali bez konkretnih koraka. Ohrabrujuća je činjenica da su sredstva za ovaj projekat obezbijeđena na federalnom nivou.

– Ovaj projekat nadovezuje se na Treću razvojnu osu i trebao bi se dalje nastaviti prema Karlovcu i Novom Mestu. Dakle, projekat je od strateške važnosti za razvoj ovog dijela BiH, kako u smislu cestovnog povezivanja tri krajiška grada, tako i povezivanja Krajine s EU. Zato svi u Krajini moramo postići politički konsenzus i insistirati na što bržoj realizaciji – istakao je ranije gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.