Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alon Pinkas

Bivši izraelski diplomata: Netanyahu ne želi da okonča rat. Više ni ne pominje taoce

Benjamin Netanyahu
Foto: Arhiv

Pinkas, koji je govorio iz Tel Aviva, je ocijenio da Netanyahu želi da produži rat kako bi stvorio “ratnu atmosferu koja mu je politički važna i koja mu je politički korisna”

Sve veće vojne operacije Izraela u Gazi i Libanu, kao i odgovor na iranski raketni napad koji se očekuje, svjedoče o potrebama izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za političkim opstankom, izjavio je danas bivši izraelski diplomata Alon Pinkas.

-Netanjahu ne želi da okonča rat, rekao je za CNN Pinkas, koji je bivši generalni konzul Izraela u New Yorku.

Pinkas, koji je govorio iz Tel Aviva, je ocijenio da Netanyahu želi da produži rat kako bi stvorio “ratnu atmosferu koja mu je politički važna i koja mu je politički korisna”.

-Ne vidim da će okončati rat, rekao je Pinkas, navodeći da je Netanyahu opet odbacio poslijeratne planove američkog predsjednika Joea Bidena za Gazu i odbio da sklopi bilo kakav sporazum o prekidu vatre za taoce.

-Više ni ne pominje taoce, u Gazi ima još 100 talaca, rekao je on.

Pinkas je naveo da bi prekid vatre u Gazi, gdje je po njegovom mišljenju Izrael već postigao svoje ratne ciljeve, mogao da dovede do deeskalacije sukoba u Libanu, ali da je premijer “legitimno, ali pogrešno odbio da vidi tu logiku”.