Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

teatarski festival

Grand Prix 64. Festivala MESS za predstavu “Tragùdia/Pjesma o Edipu” Alessandra Serre

Foto: MESS

Član žirija Internacionalnog teatarskog festivala MESS glumac Izudin Bajrović kazao je da nije bio jednostavan zadatak odabrati najbolje

Proglašenje pobjednika ovogodišnjeg Internacionalnog teatarskog festivala MESS upriličeno je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo. Predstavi „Tragùdia/Pjesma o Edipu“ autora i režisera Alessandra Serra, inspirisana djelima Sofokla, Euripida, Aristofana, Seneke i drugim izvorima o mitu o Edipu, pripalo je najznačajnije priznanje Festivala Grand Prix –“Zlatni lovorov“ vijenac za najbolju predstavu u cjelini.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja pripao je autoru i reditelju te predstave Alessandru Serrai“. Glumica u predstavi“ Tragùdia/Pjesma o Edipu“ Chiara Michelini, dobitnica je Zlatnog lovorovog vijenca za najbolje glumačko ostvarenje.

Finansijski problemi Festivala

Nažalost na proglašenju su, uz članove žirija Izudina Bajrovića, Gorčina Stojanovića i Ane Vukotić, prisustvovali predstavnici Festivala i novinari. Onim najboljima će nagrade i priznanja biti poslane naknadno. Zbog finansijskih razloga jedan značajan Festival kao što je MESS nije bio u mogućnosti obezbjediti prisustvo nagrađenih.

Nagrada “Rejhan Demirdžić” za najboljeg mladog glumca/icu pripala je je Jovani Miladinov za ulogu Izabele u predstavi „Edvard II.“ Reditelj Žiga Divjak dobitnik je nagrade „Jurislav Korenić“ za najboljeg mladog reditelja. Specijalno priznanje stručnog žirija pripalo je predstavi „Metro Gaza“.

Član žirija Internacionalnog teatarskog festivala MESS glumac Izudin Bajrović kazao je da nije bio jednostavan zadatak odabrati najbolje.

-Jedna se predstava nametnula. To je predstava „Tragùdia/Pjesma o Edipu“ Alessandra Serra, i ona jeste po meni a i po drugim članovima žirija zasluženo osvojila Lovorov vijenac ovogodišnjeg MESS-a za najbolju predstavu u cjelini i za najbolju glumicu i za najboljeg reditelja. Mislim da ja kao gledalac, a i kao glumac, odavno nisam prisutvovao jednom uzbudljivijem događaju nego što je ta predstava – zaključio je danas Bajrović.

On je kazao da je bilo još predstava koje su zaslužile pažnju publike pa i nagrade, te da je žiri uspio da nagradi skoro sve ono vrijedno uz opasku da bi možda bilo još nagrađenih ali da je broj nagrada limitiran.

Ugostili 11 predstava

Osim nagrada koje dodjeljuje žiri Festivala MESS na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji tog festivala.

Priznanje „Zlatna maska Oslobođenja“ pripalo je predstavi „Posjeta“ Davida Iodicea. Najbolju muziku u predstavi imala je “Tragudia: Pjesma o Edipu“, kojoj je pripalo prizanje Radio Sarajeva“Sound of MESS“ .

Ovogodišnji Festival MESS ugostio je 11 predstava u takmičarskoj selekciji, četiri predstave u programu All Inclusive, četiri na Malom MESS-u, jednu inkluzivnu radionicu, a večeras će se završiti festivalskom premijerom „Uhvati zeca“ prema romanu Lane Bastašić, u režiji Lajle Kaikčije u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS.

Osim iz Bosne i Hercegovine, Festival je ugostio produkcije iz Švicarske, Francuske, Italije, Njemačke, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Albanije, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Libana i Palestine.

Na otvaranju Festivala uručeni su i Zlatni lovorovi vijenci za doprinos umjetnosti teatra Herve Loichamolu i Lee Delong.

Ovogodišnji, 64. Festival MESS održan je pod motom”Nezaustavljivi život” slaveći neuništivu snagu životu i otpor pred destrukcijom.