Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Politico

Šta je potpisano 1997. godine: NATO nakon 25 godina preispituje odnose s Rusijom

putin nato
Foto: X

Odnosi između NATO-a i Rusije dostigli su dno nakon početka rata u Ukrajini

Ministri odbrane NATO-a sastat će se sljedeće sedmice kako bi preispitali decenijama staru politiku Alijanse prema Rusiji, kao odgovor na prijetnju koju predstavlja Kremlj, prenosi Politico.

Odnosi između NATO-a i Rusije dostigli su dno nakon početka rata u Ukrajini, navodi briselski portal, podsjećajući da je NATO Rusiju nazvao “najznačajnijom i najdirektnijom prijetnjom po sigurnost saveznika”.

Kremlj tvrdi da širenje NATO-a na istok predstavlja egzistencijalnu prijetnju, podsjeća se u analizi.

Sporazum iz 1997.

Međutim, uprkos promijeni tona, NATO je zadržao “Temeljni akt” sa Rusijom, a reč je o dokumentu potpisanom 1997. godine, šest godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, koji govori o zajedničkom cilju – “izgradnji stabilne, mirne i nepodijeljene Evrope”, ukazuje Politico.

Vijeće Rusija-NATO, tijelo oformljeno poslije hladnog rata za bezbjednosnu saradnju i zajedničke projekte, nije se sastajalo od 2022. godine, a odnosi sa Rusijom su se tokom godina stalno pogoršavali.

“Zemlje NATO-a sada pokušavaju da razgraniče različite elemente strategije prema Rusiji i unaprijede debatu unutar Alijanse, što nas vodi do tema kao što je budućnost osnivačkog akta NATO-Rusija… Došlo je vrijeme za razvoj nove strategije sa stanovišta konkretnih pozicija saveznika”, rekao je visoki zvaničnik američke vlade za Politico.

Prema njegovim rečima, još nema nacrta nove strategije, jer je glavni fokus na prikupljanju mišljenja 32 zemlje NATO-a.

Napominje se da postoje neslaganja oko toga koliko daleko NATO treba da ide da bi stvorio novi set pravila u odnosima sa Rusijom.

Pitanja o Mađarskoj i Slovačkoj

Prema riječima jednog od NATO diplomata, neke članice Alijanse strahuju da bi veoma agresivna nova strategija mogla da postane “signal” koji bi destabilizovao Rusiju.

Osim toga, postavlja se pitanje o Mađarskoj i Slovačkoj, dvjema zemljama NATO-a čiji se stavovi kose sa stavovima ostalih članica, jer one nastavljaju da održavaju kontakte sa Kremljom i smatraju interakciju sa Rusijom strateški važnom, ukazuje briselski portal.

Politico napominje da će Sjevernoatlantski savez u ponedjeljak, 14. oktobra, pokrenuti vježbu nuklearnog odvraćanja Steadfast Noon, kako je najavio generalni sekretar NATO-a Mark Rutte, a vježbe će se odvijati u Sjevernom moru kod Velike Britanije, Belgije i Holandije.