Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Festival MESS

“Stepski vuk” HNK Mostar oduševio sarajevsku publiku

Foto: HNK Mostar

Kordić Kuret je istaknula kako HNK Mostar, iako ima prefiks “narodnog” pozorišta od kojeg se očekuje klasični repertoar, podržava eksperiment i različite teatarske forme.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru i ove je pozorišne sezone sudjelovalo na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu, te je na 64. izdanju festivala gostovala s predstavom “Stepski vuk”, redateljice Tamare Kučinović u četvrtak u Sarajevskom ratnom teatru SARTR.

Odlična glumačka igra ansambla koji je bio posebno nadahnut i sinkroniziran rezultirala je posebnom atmosferom koja se osjetila tokom izvedbe – saopćeno je iz HNK Mostar.

Prvakinja drame HNK Mostar i glumica u predstavi “Stepski vuk” Jelena Kordić Kuret bila je gošća MESSpressa u okviru 64. Festivala MESS.

Kordić Kuret je istaknula kako HNK Mostar, iako ima prefiks “narodnog” pozorišta od kojeg se očekuje klasični repertoar, podržava eksperiment i različite teatarske forme.

-Specifičnost je ove predstave što je redateljici Tamari Kučinović ovo prva dramska predstava, nakon što ju je festivalska publika upoznala kroz brojna ostvarenja za djecu. Zanimljiv je bio spoj glumaca koji nemaju nikakvo lutkarsko iskustvo s kolegama koji su malo igrali dramska ostvarenja i to sve skupa dalo je posebnu mješavinu tehnika i senzibiliteta, kazala je Kordić Kuret.

Selektorica Festivala MESS Marina Vujčić napisala je u svom obrazloženju za predstavu “Stepski vuk” kako je “jedan od najpromišljenijih i najkompletnijih kazališnih proizvoda u prošlogodišnjoj produkciji bosanskohercegovačkog glumišta, ali i mnogo šire”.

Inače, ovo je treći festival na kojem je sudjelovala predstava “Stepski vuk” od premijere 21. marta 2024. godine. Gostovala je naime i na 44. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu i na Osječkom ljetu kulture.

Predstava je rađena prema kultnom romanu Hermanna Hessea, a redateljica i autorica dramatizacije je Tamara Kučinović.

Scenski pokret potpisuje Goran Guksić, scenografiju i kostime Davor Molnar, oblikovanje svjetla Tamara Kučinović, dok je autor glazbe Marko Lucijan Hraščanec.

U predstavi igraju Bojan Beribaka, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Jadranka Popović Miljko, Ivan Nevjestić, Jelena Kordić Kuret, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić i Nikolina Marić.