Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus saznaje

SDP u kampanji dobio zabranjenu donaciju od jednog nivoa vlasti!

Foto: Hazim Aljović/FENA

Zbog spornog novčanog priloga prekršen je član 8. Zakona o finansiranju političkih stranaka. I HDZBiH dobio je sumnjivu donaciju

Prema obrascu 3-b koji je sastavni dio finansijskog izvještaja SDP-a predatom Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, ova stranka je 11. septembra, dakle tokom izborne kampanje, od Distrikta Brčko dobila novčani prilog od 4.000 KM, što je zabranjeno Zakonom o finansiranju političkih stranaka BiH, otkriva Fokus.

Dakle SDP je, stoji u ovom obrascu koji isključivo tretira novčane priloge pravnih lica, uredno prijavio prilog od 4.000 KM od Distrikta.

Općina ili Distrikt?

No, istovremeno je prekršen Zakon, budući da u članu 8. stav (1) tačka a) Zakona o finansiranju političkih stranaka stoji da se finansiranje političkih stranaka zabranjuje organima uprave države Bosne i Hercegovine, entiteta, kantona, Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, te gradskim i općinskim organima.

SDP – finansijski izvještaj

Ovu informaciju za Fokus je potvrdilo više osoba bliskih CIK-u. Inače, navedeni izvještaji političkih stranaka će u predstojećem periodu tek biti predmet revizije CIK-a.

U istom obrascu HDZBiH je naveo da je od „Općine Brčko“ dobio novčani prilog od 1.000 KM. Budući da subjekt „Općina Brčko“ ne postoji postavlja se pitanje da li se radilo o previdu kod pisanja naziva „Distrikt Brčko“. U tom slučaju bi također došlo do kršenja zakona.

HDZBiH – finansijski izvještaj

Fokus se službenim upitom obratio uredu gradonačelnika Distrikta Brčko Zijadu Nišiću koji je kadar Stranke za BiH, kako bi dobili pojašnjenja u vezi s ovom donacijom, no do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovore na pitanja. Ukoliko ih dobijemo, naknadno ćemo ih objaviti.

Kadrovi NiP-a

Inače, kada je riječ o HDZ-u, dužnosnica ove stranke Ankica Gudeljević, koja je trenutno članica Konkurencijskog vijeća BiH, dakle državne institucije, tokom izborne kampanje HDZ-u je donirala 1.000 KM. Međutim, aktuelna zakonska rješenja ovo ne tretiraju kao prekršaj.

Član 8 Zakona o finansiranju političkih stranaka

Jednako kao ni potez zamjenika direktora IDDEEA-e Petra Bilčara, koji je u izbornoj kampanji SNSD-u donirao četiri puta po 135 KM odnosno ukupno 540 KM.

I dužnosnici NIP-a su svojoj stranci donirali novčane iznose. Naprimjer, Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS donirao je 4.000 KM. Enver Hadžiahmetović, direktor Agencije za policijsku podršku BiH NiP-u donirao je 1.000 KM, a Nijaz Salamović, direktor KJKP „Rad“ 1.000 KM.