Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milovan Zdravković

U Zagrebu uhapšen jedan od najvećih mafijaša Balkana. Povezan je s mnogim ubistvima

Foto: Društvene mreže
Milovan Zdravković

Sumnjiči se da je pripremao i planirao i ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića, ubijenih na grčkom otoku Krf.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Interpol Zagreb obavijestio MUP Srbije da je po srpskoj međunarodnoj potjernici uhapšen Milovan Zdravković, koji je osumnjičen za sudjelovanje u ubistvima pripadnika suparničkog škaljarskog klana.

Kako je saopćio srbijanski MUP, Zdravković (45) je uhapšen danas po potjernici koju je za njim raspisao Viši sud u Beogradu zbog kaznenih djela trgovina drogom, udruženje radi vršenja kaznenih djela i teško ubojstvo.

-Milovan Zdravković je visoko pozicioniran član organizirane kriminalne grupe Kavači i sve odluke vezane za izvršenja kaznenih djela ove grupe donosio je s Radojem Zvicerom i još nekoliko istaknutih članova, navodi Dačić.

Povezan s brojnim ubistvima

Milovan Zdravković, rođen u Beogradu, u Srbiji je osumnjičen da je kao član kriminalne grupe Radoja Zvicera, Darka Šarića i Veljka Belivuka sudjelovao u planiranju i pripremanju ubistva Stevana Stamatovića i Igora Dedovića, koji su ubijeni 19. januara 2020. godine u Ateni.

Sumnjiči se da je pripremao i planirao i ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića, ubijenih 23. jula iste godine na grčkom otoku Krf.

-Uloga Milovana Zdravkovića ogledala se u finansiranju logistike, plaćanja za rentanje stanova, angažiranju osoba za opservaciju, kao i nabavku i transport oružja za izvršenje kaznenog djela. Također, Milovan Zdravković je s ostalim članovima kriminalne grupe Kavači kupovao opojnu drogu kokain iz Južne Amerike u većim količinama, koja je dalje transportirana i distribuirana u Evropi. Milovan Zdravković je, prema operativnim saznanjima, kum Radoja Zvicera, izjavio je Dačić.

Zvicer je jedan od najutjecajnijih ljudi balkanskog podzemlja i šef kavačkog klana. Povezivalo ga se s brojnim ubistvima, prodajom droge i drugim kaznenim djelima.

Zvicera se povezivalo i s ubistvom Crnogorca Gorana Vlaovića koji je smaknut na Zrću hicem u potiljak iz neposredne blizine. Zvicer je za to ubojstvo platio navodno 50 hiljada eura.

Na Zvicera je više puta pokušan atentat. 2020. godine pokušali su ga ubiti dok je usred dana otišao na trčanje u blizini svog stana u Kijevu. U bijegu je od februara 2021. kad su članovi grupe Veljka Belivuka uhapšeni u Beogradu. 2022. godine pojavila se vijest da je ubijen u Panami u iznajmljenoj vili, ali se ta vijest pokazala netačnom.