Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar Bošnjak pojasnio

Procjene su da je u KS više od 25.000 stambenih objekata izgrađeno bez odgovarajućih dozvola

Foto: Zvonimir Barisin / Pixsell

Zatražena je i saglasnost da u saradnji sa kantonalnim institucijama, putem općina, dobiju podatke o stanju svih klizišta na području KS, a narednih nekoliko dana trebalo bi da bude definiran i plan djelovanja na suzbijanju problema koje bi mogli stvoriti građanima.

Postoje rizici od aktiviranja klizišta na području Kantona Sarajevo, ali nadležni organi kontinuirano prate situaciju na terenu u namjeri da se dođe do što kvalitetnijih rješenja, a projekti sanacije urade zajedničkim snagama. Važno je da stanovništvo, posebno područja gdje su uočena klizišta, obrati pažnju na stanje na terenu i da se ponaša u skladu sa uputama za to nadležnih organa, civilnih opštinskih vlasti i svih ostalih.

Rizik od klizišta

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak naglašava da na području Kantona Srajevo trenutno postoji rizik od klizišta na području opštine Stari Grad posebno na lokalitetu Bistričkog potoka podno planine Trebević i to se pokušava pratiti.

-S terena ćemo dobiti uskoro ažurirane podatke o tome gdje se još potencijalno mogu očekivati problemi, u vezi sa klizištem – kazao je ministar Bošnjak u razgovoru za Fenu.

Prema njegovim riječima, u situaciji kad se razmatra eventualna opasnost od klizišta aktualizira se i pitanje nelegalne izgradnje objekata na području Kantona Sarajevo. Na to se, kako je kazao, često zaboravi kad je situacija uobičajena.

bojan-bosnjak-fena

-Mi imamo dosta nelegalno izgrađenih objekata na području našeg kantona, ali to je propust napravljen u posljednjih trideset godina. Nama će, kad tad, doći na naplatu sve što se negativno dešavalo na području Kantona Sarajevo posebno. Prema procjenama, na području KS izgrađeno je više od 25.000 stambenih objekata bez odgovarajućih dozvola. To je veliki broj, a značajan dio tih objekata je u urbanim dijeloma, faktički na obroncima grada i stvara značajan pritisak na teren. To umnogome potom usložnjava i bilo kakve mjere i/li aktivnosti koje bi mogle da poboljšaju stanje. Nažalost neodgovornost pojedinaca, a i sistema, u posljednjih trideset godina prouzokovala je da mi danas imamo značajan broj klizišta i na području našeg grada. Ta klizišta su, u boljem ili lošijem stanju, a generalno mi ćemo pratiti i dalje situaciju, obavještavati i alarmirati ako za to bude potrebe – naglasio je.

Ima problema

Ministar Bošnjak podsjeća da je, prema izvještaju Zavoda za izgradnju KS urađenog na zahtjev Štaba civilne zaštite KS, prekomjerna gradnja u dijelu planine Trebević na području opštine Istočni Stari Grad, koji graniči sa sarajevskom opštinom Stari Grad, kao i odlaganje odpada u velikim količinama na mjesta gdje možda to nije predviđeno, ustvari izazvala probleme koji trenutno postoje u vezi klizišta.

-Tako da s te strane možemo govoriti o problema koji imamo mi u glavnom gradu, u odnosu na situaciju koja se dešava u manjem bh. entitetu. Komunikacija sa njima postoji, ali u malom obuhvatu. Ja sam na to upozoravao i ranije, neovisno o ovome sad. Zapravo, ekipa ili opštinske službe u Opštini Istočni Stari Grad rade u skladu sa svojim prvopisima, mjerama i planovima. Te mjere i planovi značajno utječu na nas, koji živimo u susjedstvu sa građanima Istočnog Starog Grada. I to se moralo ranije detektovati, kao ozbiljan problem. U ovom trenutku komunikacija postoji, ali mi nemamo prave informacije o tome šta se zapravo kod njih na terenu dešava – naglasio je.

Ministar naglašava da je važna saradnja KS i Istočnog Starog Grada, prvenstveno radi građana na tim područjima. Tako su, kako je kazao zatražili zvanične podatke o elaboratima i o građevinskim pripremama, za projekt Trebević-Hils čija gradnja je u toku. Ne sumnja da je sve urađeno u skladu sa zakonskim propisima, jer se radi o velikim ulaganjima, ali kaže da ništa u vezi s tim ne bi trebalo komentirati sve dok ne dobiju zvanične informacije inspektorata, od institucija iz Republike Srpske.

-Ovo nam može poslužiti kao opomena da je saradnja i kooperacija, posebno nas koji živimo jedni uz druge, neohodna. Potrudit ću se, sa funkcije koju obnašam, da saradnju institucionalno uspostavimo i gradimo jer nam je taj suživot neohodan. Na vrijeme reagovati, sarađivati, praviti zajedničke projekte je imperativ – naglašeno je.

U kontekstu važnosti zaštite prirode i pošumljavanja, ministar Bošnjak podsjeća da je dio teritorije Trebevića proglašen kao zaštično područje u Kantonu Sarejevo, a upravljaju tim područjem preko Javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

-Naši nadzornici svakodnevno bilježe određene anomalije, koje se dešavaju na terenu. I mi pokušavamo djelovati, oplemenjujemo taj naš prostor u Federaciji. Naravno, da bi priča bila kompletna moramo razvijati projekte i preko granice dva entiteta. U narednom periodu, dio mojih aktivnosti bit će usmjerene i na institucionalnu suradnju sa Istočnim Sarajevom. Sve zbog potencijalnih problema i da ih na vrijeme rješavamo – naglasio je.

Sarajevo da bude primjer

Ministar Bošnjak generalno je ukazao na važnost ponašanja stanovništva, u skladu sa modernim življenjem u modernom gradu kakvo je Sarajevo.

-Sarajevo je metropola, glavni grad međunarodno priznate države, i mora da blista. Sarajevo mora biti svijetli primjer, kad se radi o čistoći i kulturi življenja. Radimo na čišćenju javnih površina a pozivamo građana da nam se pridruže i da razmišljaju o javnom dobru kao svom. I s tim u vezi svakako i priče vezane za projekte koje ljudi žele da urade na terenu, da ih urade u skladu sa propisima, u saradnju sa nadržnjim službama i da sve situacije koje primijete komuniciraju putem općinskih službi, pa i kantonalnih. Dakle, sve u korist toga da život u Kantonu, gradu, opštinama bude na višem nivou – naglasio je ministar Bošnjak u razgovoru za Fenu.

Na području Kantona Sarajevo započelo se, ubrzo nakon katastrofalnih poplava i klizišta u drugim dijelovima BiH, s procjenom rizika na području ovog kantona. Ubrzo potom nastao je problem sa klizištem na području općine Stari Grad posebno zbog zatrpavanja smećem Bistričkog potoka podno planine Trebević. Zavod za izgradnju KS napravio je procjenu stanja tog lokaliteta, na zahtjev Štaba civilne zaštite KS, preliminarni izvještaj prezentiran je i Vlada KS a predviđa su određene aktivnosti koje je potrebno uraditi da se stanje ne bi pogoršalo. Zatražena je i saglasnost da u saradnji sa kantonalnim institucijama, putem općina, dobiju podatke o stanju svih klizišta na području KS, a narednih nekoliko dana trebalo bi da bude definiran i plan djelovanja na suzbijanju problema koje bi mogli stvoriti građanima.