Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ogromna šteta

Selo Zlate nakon bujice: Sumnja se da je ilegalna sječa šume doprinijela tragediji

selo zlate poplave
Foto: Adi Kebo/ zurnal.info

Selo Zlate u Jablanici također je pogođeno katastrofalnim bujičnim poplavama. Porodice kojima su uništene kuće su evakuisane a materijalna šteta je ogromna. I u ovom selu se govori o mogućem ljudskom uticaju na tragediju koja ih je zadesila. Godinama unazad iznad sela se ilegalno sječe šuma

Odroni kamenja i balvana nošeni bujicom u selu Zlate odnijele su dva života i ostavile 11 porodica bez doma. Poginula je Ajla Begić u osmom mjesecu trudnoće. Uništeno je 11 kuća. Neke od njih u potpunosti.

-Tu su stepenice od komšije, tu je bila jedna kuća, 100 metara gore je bila druga kuća koja je totalno sravljena sa zemljom. Iz te kuće je stradala jedna trudnica, kaže Dženan Šašić za Žurnal dok pokazuje nanose kamenja koje se srušilo na selo Zlate.

-Bujica je krenula oko dva sata ujutro, dok smo spavali. Nanosi stijena i vode ljude su izbacili iz kreveta i bujica ih je nosila po nekoliko metara dalje. Samo srećom su se spasili, pričaju mještani.

Porodice čije kuće više nisu sigurne za život smještene su u Jablanici. Dženanova kuća nije oštećena iako je i njegova porodica zbog najavljenih padavina bila evakuirana. Vratili su se u selo da pomognu u čišćenju. Njegovi rođaci nisu bili te sreće. Njihove kuće više nisu sigurne za život. Neke od njih još su zatrpane kamenjem koje nije moguće ukloniti bez teške mehanizacije.

U selu je nekoliko bagera, kamiona i mašina za odvoz otpada. Među njima je i mehanizacija privatnih firmi.

selo zlate poplave
Foto: Adi Kebo/ zurnal.info

-Ovdje ima struje, voda je trenutno u popravci i trebalo bi da dođe u toku dana. Nama fali mehanizacije da odveze krupni otpad da se raščisti. Želimo se zahvaliti Civilnoj zaštiti i svima koji su nam došli pomoći, navijači Red Army, Manijaci, svi su bili ovdje. Bio nam je čovjek iz Posušja koji je sa mašinom došao da pomogne. Općinske službe i načelnik nam je zakazao, još nas nije posjetio. Trebao je posjetiti ljude, kaže Denis Šašić predsjednik Mjesne zajednice Zlate

Teška mehanizacija je očistila put kroz selo. Na terenu se sada čiste nanosi krupnog kamenja i balvana koje je moguće samo sa bagerima. U iščekivanju dodatne mehanizacije mještani čiste što mogu.

Mještanima i volonterima koji čiste selo iz Pomozi.ba dovoze obroke i potrebne stvari. Uklanjanje srušenih objekata i sanacija putne infrastrukture će potrajati. Šteta je ogromna.

I u selu Zlate govori se o mogućem ljudskom uticaju na tragediju koja ih je zadesila. Godinama unazad iznad sela se nelegalno sječe šuma.

-Meni ništa u životu nije bilo teže nego sad napustiti kućni prag i smatram da je vrlo neodgovorno što pojedinci rade i pružaju neke netačne informacije u javnost. Izjave tipa da je brdo iznad nas puklo i da više život ovdje nije siguran, nužno je da struka procijeni sigurnost na ovom području, kaže Dženan Šašić.

Iako su zadovoljni prvobitnom rekacijom nadležnih službi mještani sada strahuju da li će se njihove kuće moći obnoviti. Navode da “kod naroda postoji opravdana sumnja da će se donacije pokrasti, što ima smisla ako uzmemo u obzir šta se dešavalo u ratu, u poplavama 2014., u koroni” stoga su odlučili objaviti lične žiro-račune ljudi koji su imali materijalnu štetu tako da se donacije uplaćuju direktno njima.