Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi elektronski sistem

Odložena primjena novih pravila ulaska u Evropsku uniju

granica hrvatska
FOTO: BHRT

EES je zajednički elektronski sistem koji će bilježiti i pohranjivati informacije o datumu, vremenu i mjestu ulaska i izlaska državljana zemalja izvan EU koji prelaze granice EU-a, čime se definitivno napušta udaranje pečata u pasoše

Novi elektronski sistem koji će registrirati ulaske i izlaske iz Evropske unije trebao bi se uskoro početi primjenjivati, ali ne u novembru kako je bilo najavljeno i sigurno neće biti uveden na svim granicama istovremeno, izjavio je u četvrtak hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Povjerenica za unutrašnje poslove Ylva Johansson nedavno je izjavila da će se sistem ulaska/izlaska (EES) početi primjenjivati 8. novembra, ali se ispostavilo da još nije sve spremno da bi se tada krenulo s primjenom novog sistema.

Njemačka, Francuska i Nizozemska na koje otpada oko 40 posto svih prelazaka granice u EU-u, još nisu potvrdile da su spremne, pri čemu ističu da je za to odgovorna Agenciji za operativno upravljanje opsežnim informacijskim sistemima u području slobode, sigurnosti i pravde (eu-LISA), koja još ne može garantovati stabilnost sistema.

“Hrvatska je spremna i ona je među prvima deklarirala svoju spremnost. Međutim, sada se vodi rasprava je li centralni sistem na nivou EU spreman i mislim da sada možemo govoriti da to neće biti u novembru, niti će sistem biti uveden na svim graničnim prelazima u svim državama odjednom”, rekao je Božinović nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova država članica EU, na kojem se, između ostaloga, razgovaralo o tom pitanju, javila je Hina.

EES je zajednički elektronski sistem koji će bilježiti i pohranjivati informacije o datumu, vremenu i mjestu ulaska i izlaska državljana zemalja izvan EU koji prelaze granice EU-a, čime se definitivno napušta udaranje pečata u pasoše.

Automatski će izračunavati trajanje dopuštenog boravka tih državljana trećih zemalja i izdavati upozorenja državama članicama EU o isteku perioda dopuštenog boravka.

Primjenjivat će se na osobe kojima je potrebna viza za kratkotrajni boravak i na one koji dolaze iz zemalja izvan EU-a izuzetih od obveze posjedovanja vize.

EES će pohranjivati podatke o identitetu, putnim ispravama i biometrijske podatke, koji će se čuvati tri godine za one putnike koji poštuju pravila o kratkotrajnom boravku i pet godina za one koji prekorače trajanje dopuštenog boravka.

U okviru tog novog sistema službenici graničnog nadzora skenirat će otiske prstiju osoba koje prvi put prelaze granicu ili će fotografirati te osobe.

Te će se informacije pohraniti u digitalnom spisu, što će omogućiti da se tačno zna ko ulazi u šengenski prostor sa stranim pasošem i ko ostaje duže od dopuštenih 90 dana.

Božinović kaže da će sljedećih dana Komisija razgovarati s agencijom eu-Lisa kako bi se definiralo postupno uvođenje EES-a na određenim graničnim prelazima.

“Postupno uvođenje može imati i svoje prednosti jer se onda na jednom mjestu može vidjeti što se eventualno treba popraviti”, kaže hrvatski ministar.