Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Testiranje odbrane

NATO sljedeće sedmice započinje godišnju nuklearnu vježbu

kfor nato
Foto: NATO Kosovo force/ KFOR
Ilustracija

Planirano je da počne u ponedjeljak, a vježba će uključiti oko 60 aviona, među kojima i borbene avione F-35A i bombardere B-52, iz 13 zemalja NATO-a

NATO će sljedeće sedmice započeti godišnju vježbu nuklearne pripravnosti “Steadfast Noon”, objavio je savez u četvrtak.

Generalni sekretar NATO-a Mark Rutte naglasio je važnost spremnosti u sve nestabilnijem globalnom pejzažu.

-U neizvjesnom svijetu, od vitalnog je značaja da testiramo našu odbranu i ojačamo svoje sposobnosti kako bi naši protivnici znali da je NATO spreman i sposoban odgovoriti na svaku prijetnju – rekao je Rutte u Londonu nakon sastanaka s britanskim premijerom Keirom Starmerom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Vježba će se održati u pozadini pojačane nuklearne retorike ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je izdao više upozorenja otkako je njegova zemlja pokrenula rat protiv Ukrajine 2022. godine, javlja Anadolu.

Planirano je da počne u ponedjeljak, a vježba će uključiti oko 60 aviona, među kojima i borbene avione F-35A i bombardere B-52, iz 13 zemalja NATO-a.

Oko 2.000 vojnog osoblja učestvovaće u simuliranim misijama koje uključuju američke nuklearne bojeve glave, iako se neće koristiti živo oružje, potvrdili su zvaničnici NATO-a.

Dvonedeljne vježbe održaće se u području Sjevernog mora, a domaćini su Belgija i Nizozemska.