Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bistrički potok zatrpan

Šta kažu iz Istočnog Starog Grada o klizištu koje prijeti Sarajevu: Ima li razloga za paniku?

bistricki potok zatrpan
Foto: Oslobođenje
Bistrički potok je zatrpan

Stanovnicima sarajevskih naselja Boguševac, Toka-Džeka, Širokača, ali i cijelom Bistriku prijeti opasnost od aktiviranja klizišta

Opština Istočni Stari Grad stavila je u pripravnost Službu civilne zaštite i zatražila od nadležne službe za inspekcije poslove inspekcijski nadzor i utvrđivanje trenutnog stanja na terenu, nakon kojeg će po donesenim mjerama Opština Istočni Stari Grad da postupi i uradi sve ono što je u opštinskoj nadležnosti kako bi se spriječio eventualni nastanak štete.

Ovo su za Oslobođenje naveli iz Opštine Istočni Stari Grad na upit o tome šta će nadležne službe u bh. entitetu RS učiniti po pitanju opasnosti koja prijeti stanovincima sarajevskih naselja Boguševac, Toka-Džeka, Širokača, ali i cijelom Bistriku od mogućeg pomjeranja tla, odnosno aktiviranja klizišta, jer se u u Bistrički potok odlažu kamen, zemlja i građevinski materijal od gradnje objekata Trebević Hills na Trebeviću.

Podsjećamo, nadležne službe iz FBiH su izašle su na teren i utvrdile stanje, te ustvrdile da odluka o sanaciji mora doći od Inspektorata i nadležnih službi iz Republike Srpske.

-Ističemo da je saradnja Opštine Istočni Stari Grad i Općine Stari Grad Sarajevo na visokom nivou i da načelnici preduzimaju sve što je u njihovoj nadležnosti i stoje na raspolaganju za pomoć pri rješavanju potencijalno opasne situacije za obje lokalne zajednice, naveli su iz Opštine Istočni Stari Grad.

Komunikacija sa službama je blagovremena, a Općina Stari Grad Sarajevo je obaviještena o radnjama koje smo preduzeli i upućujemo apel javnosti i medijima da postupamo racionalno, kako ne bi doveli do stvaranja panike i straha među stanovnicima. naglasili su iz Opštine Istočni Stari Grad.

Podsjećamo, i načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić je govorio o potencijalnim opasnostima po građane u Sarajevu u kontekstu poplava i klizišta na lokalitetu Bistrički potok. On je upozorio na opasnost od klizišta, a spomenuo je i Trebević Hills te istakao kako se otpad (u RS) baca u Bistrički potok.