Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nepoznati detalji

Da li su na pomolu nova hapšenja zbog ubistva Slaviše Krunića?

Foto: Srna

No, i pored toga optuženi Benedi Đukanović i Rodoljub Gajić osuđeni su na 40, odnosno 20 godina zatvora, dok je trećeoptuženi Emilio Baldo oslobođen krivice usljed nedostatka dokaza.

Po naredbi Vrhovnog suda Republike Srpske u ponovljenom postupku optuženima za teško ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića urađeno je vještačenje u Srbiji koje bi moglo dovesti do novih hapšenja u slučaju koji je prije više od pet godina šokirao Banja Luku i region.

Ubistvo kod Laktaša

Slaviša Krunić i Žarko Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u sačekuši u Glamočanima kod Laktaša.
Ubice su ispucale više rafala na džip “tojota land kruzer” u kojem su se nalazili Krunić i Pavlović, te vozač Goran Ilić.

Iako su tada osumnjičeni uhapšeni u rekordnom vremenu, suđenje koje je uslijedilo nije dalo odgovore na najbitnija pitanja.

No, i pored toga optuženi Benedi Đukanović i Rodoljub Gajić osuđeni su na 40, odnosno 20 godina zatvora, dok je trećeoptuženi Emilio Baldo oslobođen krivice usljed nedostatka dokaza.

Advokati optuženih su u žalbi Vrhovnom sudu RS doveli u sumnju, apsolutno svaku stavku teškog zločina, pa je logičan slijed događaja bio da se prvostepena presuda ukine, a postupak vrati istom sudskom vijeću Okružnog suda Banja Luka.

Nastavak ponovljenog suđenja zakazan je za 18. oktobar i već sada je jasno da će na njemu mnoge nepoznanice biti otklonjene, jer će vještaci iz Srbije predstaviti nalaz 3D rekonstrukcije ubistva.

Izvor Srpskainfo iz pravosuđa otkrio je da će navedenog datuma biti pojačane mjere obezbjeđenja kako u sudnici, tako i oko zgrade Okružnog suda Banjaluka.

– Novo vještačenje koje su uradili vještaci iz iz Srbije otkriće jasnu sliku cijelog slučaja- dodao je izvor Srpskainfo.

Zločin kvalifikovan kao teško ubistvo, za koji je zaprijećena kazna doživotnog zatvora počinjen je 22. aprila 2019. godine u Glamočanima kod Laktaša.

Propusti tokom prvostepenog postupka

U obrazloženju odluke, vrhovni sud je detaljno pobrojao propuste tokom prvostepenog postupka među kojima su utvrđivanje tačne udaljenosti sa koje je ubijen Krunić, još uvijek nejasna mjesta sa kojih je uopšte pucano na „tojotu land kruzer“ u kojoj su se nalazili Krunić i Pavlović, te dovođenje u sumnju izjavu krunskog svjedoka Tužilaštva i jedinog preživjelog iz džipa.

Skrenuta je pažnja i na neprirodan položaja tijela ubijenog Željka Kovačevića koje je pronađeno na mjestu sačekuše.

Vrhovni sud RS je u obrazloženju podsjetio da su automatske puške pronađene u širem rejonu mjesta napada i to treći dan od ubistva Krunića i Pavlovića, te da prvostepena presuda nije dala objašnjenje ni na pitanje zašto je u automatskoj pušci na kojoj su pronađeni DNK tragovi optuženog Đukanovića, zatečen vježbovni metak, čije je zrno naknadno sabijeno u čauru.