Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica u Sarajevu

Dom naroda usvojio Strateški plan ruralnog razvoja za period 2023. do 2027.

Foto: FENA

Tokom perioda realizacije planira se povećanje budžetskih izdvajanja za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja po prosječnoj stopi od 4,6 posto godišnje, tako da bi sredstva raspoloživa u 2027. godini (394 miliona KM) trebala biti veća za 20 posto u odnosu na početnu 2023. godinu (329 miliona KM).

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine za period 2023. do 2027, kojim se utvrđuju strateški ciljevi postupnog usklađivanja poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije (ZPP EU) i privlačenja investicija.

Usvojen na Predstavničkom domu u aprilu

Dokument koji je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, usvojen je na Predstavničkom domu 2. aprila.

Vizija strateškog razvoja poljoprivrede u petogodišnjem razdoblju je unaprijeđen, konkurentan i klimatski otporan poljoprivredno-prehrambeni sektor s većom produktivnosti i boljom tržišnom orijentacijom, koju prati veća digitaliziranost i inovacije, održivo upravljanje zemljišnim i drugim prirodnim resursima, prosperitetna i očuvana ruralna područja u Bosni i Hercegovini privlačna za život i privređivanje svih stanovnika, a posebno mladih.

Indikativni financijski okvir za realizaciju Strateškog plana predstavlja zbroj sredstava planiranih u strategijama razvoja poljoprivrede Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko distrikta BiH, uključujući i sredstva na državnoj razini planirana za implementaciju mjera Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, agencija, uprava i ureda na razini BiH i procjene sufinanciranja iz drugih izvora.

Ukupan budžetski okvir Strateškog plana je 1,78 milijardi KM, a iz ostalih izvora se očekuje mobiliziranje dodatnih 533 miliona KM, što zajedno čini 2,24 milijarde KM za pet godina njegove implementacije. Financijska sredstva će biti osigurana od Federacije BiH (42,7 posto) i kantona (14,4 posto), Republike Srpske (18,1 posto), Brčko distrikta BiH (3,5 posto), državnog nivoa (1 posto) te dodatnih 20,3 posto od grantova EU i drugih donatora.

Tokom perioda realizacije planira se povećanje budžetskih izdvajanja za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja po prosječnoj stopi od 4,6 posto godišnje, tako da bi sredstva raspoloživa u 2027. godini (394 miliona KM) trebala biti veća za 20 posto u odnosu na početnu 2023. godinu (329 miliona KM).

Dom naroda PSBiH prihvatio odluku o imenovanju članova Vijeća RAK-a

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je Prijedlog odluke o imenovanju članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH čiji je predlagač Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici 4. marta na prijedlog ad hoc Povjerenstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacija Bosne i Hercegovine zaključilo da Parlamentarnoj skupštini BiH od predloženih 14 kandidata za članove Vijeća predloži sedam kandidata.

Predloženi kandidati su Tomislav Volarić, Tanja Andrić, Iza Razija Mešević, Vjekoslav Čerkez, Damir Šehanović, Alma Čolo i Zoran Žuža.