Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Masovni napad na Rusiju, gori skladište Shaheda: “Tačan pogodak u cilj. Bilo ih je 400”

Foto: Screenshot/X

Ukrajinci tvrde da se oko 400 bespilotnih letjelica nalazilo na pogođenom skladištu

Ukrajinske snage su u posljednjim satima bespilotnim letjelicama napale više ciljeva u Rusiji.

Eksplozije su se čule nedaleko od sela Oktjabrskij u Krasnodarskom kraju. Ruske vlasti izvijestile su kako je izbio požar u skladištu. Naveli su kako prema prvim informacijama nema žrtava i da su vatrogasci uspjeli lokalizirati požar na površini od 1.600 kvadratnih metara.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga priopćio je kako je pogođeno skladište u kojem su se nalazile iranske bespilotne letjelice tipa Shahed, koje Rusija koristi za svakodnevne napade na Ukrajinu.

Teheran je Moskvi poslao hiljade navedenih bespilotnih letjelica pa ih Rusija gotovo na dnevnoj bazi lansira na ciljeve u Ukrajini.

NASA zabilježila požar kod vojnog aerodroma

Ukrajinci tvrde da se oko 400 bespilotnih letjelica nalazilo na pogođenom skladištu. Prema saopćenju, napad su izveli ukrajinska mornarica i jedinice Službe sigurnosti Ukrajine (SBU). Glavni stožer tvrdi kako je zabilježen niz naknadnih detonacija.

-Zabilježen je tačan pogodak u cilj. Uništenje skladišta bespilotnih letjelica Shahed značajno će smanjiti sposobnost ruskih okupatora da teroriziraju civile u ukrajinskim gradovima i selima, dodao je Glavni štab.

Bespilotnim letjelicama je napadnut i vojni aerodrom Hanska na području istoimenog sela u Adigeji, ruskoj republici na sjevernom Kavkazu. U blizini vojnog aerodroma zabilježen je požar nakon noćnog napada, prema NASA-inom sistemu za praćenje požara.

Lokalno stanovništvo je čulo djelovanje bespilotnih letjelica, ali lokalne vlasti još se nisu oglasile o posljedicama udara. Ruski Telegram kanal Astra tvrdi da je navedeni vojni aerodrom dom ruske 272. avijacijske pukovnije.