Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

služili se i vještačkom inteligencijom

Nobelova nagrada za hemiju trojici naučnika za istraživanje proteina

Foto: X

“Ova otkrića imaju nevjerovatan potencijal”

Ovogodišnja Nobelova nagrada za hemiju ravnopravno je dodjeljena Davidu Bakeru za kompjuterski dizajn proteina i Demisu Hassabisu i Johnu M. Jumperu za predviđanje strukture proteina.

Prema odluci Švedske kraljevske akademije nauka, oni će podijeliti nagradu u iznosu od 11 miliona švedskih kruna, što je oko milion eura.

– Ova otkrića imaju nevjerovatan potencijal – naveo je Nobelov komitet.

Koristili vještačku inteligenciju

Hassabis i Jumper upotrijebili su vještačku inteligenciju kako bi predvidjeli strukturu skoro svih poznatih proteina uz pomoć modela AlphaFold2, koji je Nobelov komitet nazvao “potpunom revolucijom”.

Baker (62) je profesor na Univerzitetu Vašington u Sijetlu, dok je Hassabis (48) izvršni direktor Google DeepMinda, istraživačka jedinica Googla za vještačku inteligenciju, gdje Jumper (39) takođe radi kao viši naučnik.

Hassabis i Jumper su koristili vještačku inteligenciju da predvide strukturu gotovo svih poznatih proteina, dok je Baker naučio kako da savlada životne blokove i stvori potpuno nove proteine, saopćilo je tijelo koje dodijeljuje nagrade.

Nagrada za hemiju se dodjeljuje od 1901. godine i do sada je bilo 115 laureata.

Prošle godine su Nobela za hemiju dobili Mungi Bavendi, Louis Brus i Aleksej Ekimov za otkriće sićušnih nakupina atoma poznatih kao kvantne tačke.

One se danas naširoko koriste za stvaranje boja na ravnim ekranima, LED svjetiljkama i uređajima koji hirurzima pomažu da vide krvne žile u tumorima.