Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vještačka oplodnja

Otkrivamo nove šokantne detalje rada kontroverzne poliklinike u Sarajevu

poliklinika new life foto D
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Afera koju je otkrio Fokus u vezi s Centrom za vještačku oplodnju New Life poprima novu dimenziju: Dobili ugovor od Zavoda uprkos jasnim nalazima inspekcije. Donosimo i ispovijest jedne pacijentice

Prema dokumentaciji do koje je došao Fokus, Poliklinika „New life“ u Sarajevu, odnosno jedan od centara za vantjelesnu oplodnju, dobila je novi ugovor sa Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja, iako su u mjesecima prije toga ustanovljene eklatantne činjenice u radu ove poliklinike.

Naime, na stranici Federalnog zavoda 19. septembra objavljen je spisak zdravstvenih ustanova s kojima je ova federalna institucija zaključio ugovor (akt je u prilogu).

Promjena vlasničke strukture

I ne samo to, Zavod je objavio nastavak ugovornog odnosa sa ovom poliklinikom iako je, usljed promjene vlasničke strukture ona de facto zatvorila vrata pacijentima, koji su zapali u probleme jer je njihov biološki materijal i dalje pohranjen u toj poliklinici. O tome je prvi izvijestio Fokus. Inače, navedeni centar za vantjelesnu oplodnju, iako su najavili da su ga privremeno zatvorili, još uvijek ne radi.

Popis poliklinika Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH

Međutim, to ni izbliza nije sve. Fokus je došao do zvaničnih informacija iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu o neregularnostima i Poliklinici „New Life“. Kako se navodi u informaciji inspekcije, kantonalni zdravstveni inspektor 1. jula izrekao je zabranu rada dr. Aliju Sevenu (glavni doktor u poliklinici) jer nije posjedovao licencu nadležne ljekarske komore.

Također, navodi se u informaciji inspekcije, utvrđeno je da je navedeni doktor pružao zdravstvene usluge do 22. jula, dakle i u sedmicama nakon što mu je izrečena zabrana rada. Zdravstvena inspekcije je pored upravne mjere izrekla i novčanu sankciju, dok je Federalnoj inspekciji upućen zahtjev za nadzor.

Fokus je razgovarao s jednom od pacijentica ove poliklinike, koja nam je, uz molbu da ostane anonimna, priložila šokantnu dokumentaciju o svom slučaju. Zbog svega je protiv odgovornih u ovoj poliklinici putem advokata podnijela krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Jedan od nalaza klinke New Life gdje se vidi zloupotreba pečata doktora

Pokazujući nam nalaze koje govore o tome da joj je tokom tretmana u ovoj poliklinici bilo čak ugroženo i zdravlje, naša sagovornica ističe kako su se u centru „New Life“ dešavale brojne malverzacije. Između ostalog, navela je, da su sestre u vrhu izdavanja određene medicinske dokumentacije koristile pečate drugog doktora, Špenta Ramadanija s Kosova, kojeg ona nikada nije vidjela. Jedan od takvih nalaza nam je i pokazala.

Email odgovor Kantonalne inspekcije Sarajevo o poliklinici New Life

-Svaki moj nalaz, čak i onaj putem kojeg me šalju na hitno liječenje zbog hiperstimulacije u Opću bolnicu „Abdulah Nakaš“, je pečat nevidljivog doktora i potpis sestre koja je u to trenutku bila na klinici. Nadalje, krajem avgusta sam otišla u polikliniku „New Life“ zbog ginekološkog pregleda, otečenosti stomaka, a osoblje me obavijestilo da nema ginekologa – ispričala nam je ova pacijentica.

Pacijentica završila u bolnici

Upravo zbog komplikacija prilikom tretmana u Centru „New Life“ ova pacijentica je završila na Općoj bolnici, o čemu svjedoči i otpusno pismo iz ove bolnice koje nam je ustupila. Priča nam da je nakon duže peripetije uspjela prebaciti svoje embrije u drugu ustanovu.

Otpusno pismo pacijentice

No, putem advokata je od Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja tražila poništenje ugovora sa ovom poliklinikom. Odgovor Zavoda, kojeg nam je dala na uvid, bio je veoma uopćen i iz njega se vidi da se poništenje ugovora neće desiti. Također, loptica je dalje prebačena Federalnom ministarstvu zdravstva.

Fokus je još ranije uputio niz pitanja Centru „New Life“, ali odgovore od zaključenja ovog teksta nismo dobili. Spomenuti doktor Seven za Fokus je prethodno naveo da je „New life“ napustio jer je procedura nostrifikacije njegove diplome u Federalnom ministarstvu zdravstva trajala predugo, i to više od devet mjeseci.