Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imaju i garantni rok

Jedan je 10.000 KM: Rotvajleri na probnom radu u MUP-u ZDK. Šta ako ne zadovolje?

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nije poznato koji su uslovi bili sporni i zbog čega je konkretno dobavljač tražio raskid ugovora, ali je jasno da nije u pitanju cijena jer je, svakako, bila nerealno visoka. Njihova ponuda bila je samo fening niža od procijenjene vrijednosti

MUP ZDK Uprava policije u potrazi je za novim službenim psima. Tender za kupovinu dva rotvajlera različite starosne dobi raspisan je 30. septembra, a zainteresirani ponuđači trebaju poslati ponude do 11. oktobra.

Jedan pas treba biti star najmanje šest mjeseci, a drugi godinu dana. Kao i za sve ostale predmete javne nabavke, i za ovu je navedena tehnička specifikacija. Tako saznajemo da psi moraju posjedovati mikro čipove i pasoše, biti uredno vakcinisani i naviknuti na socijalizaciju.

Zatim, trebaju imati genetski nagon za rad i pedigre, pa su ponuđači obavezni uz životinje dostaviti originalni rodovnik.

Osim toga, za starijeg psa potreban je snimak kukova i laktova, te ovjeren certifikat da je u tom smislu sve uredno. Definiran je i garantni rok, te nešto slično kao probni rad.

-Ponuđači su obavezni dostaviti izjavu o garantnom roku za ponuđenu robu. Dužina garantnog roka ne može biti kraća od jedne godine od dana isporuke. U izjavi, također, navesti da će psa dati na probni period u trajanju od tri mjeseca od dana isporuke, te da će u slučaju eventualnih nedostataka na isporučenom psu, izvršiti zamjenu istog novim. Rok isporuke je 30 dana od dana dostavljanja narudžbenice, a najkasnije do 31. decembra 2024. godine – zahtjevi su iz tenderske dokumentacije.

Na tender se javila jedna firma

Procijenjeno je da će psi koštati do 8.547,01 maraka bez PDV-a, odnosno 10.000 KM sa uračunatim porezom, s tim da se na e-aukciji može postići niža cijena ako bude više prijavljenih ponuđača. Ukoliko pristigne samo jedna ponuda, što se desilo u prethodnom postupku, aukcije neće biti.

Kao što smo naveli, nedavno je Uprava policije MUP-a ZDK nakon provedenog postupka javne nabavke izabrala dobavljača SHOT d.o.o. Zenica. Kriterij za dodjelu ugovora bio je najniža cijena, a ova kompanija ponudila je samo jedan jedini fening manje od vrijednosti koju je procijenio ugovorni organ.

S obzirom na to da su bili jedini učesnici tendera, aukcija nije održana ali su dobili posao. Međutim, SHOT d.o.o. Zenica zahtijevao je sporazumni raskid ugovora zbog nemogućnosti ispunjenja ugovorenih obaveza, što je ugovorni organ prihvatio.

-Nakon što izabrani dobavljač po prethodno raspisanom tenderu za nabavku službenih pasa nije mogao ispuniti uslove iz ugovora, sa istim je raskinut ugovor – rekao je za Fokus Samir Valentić, portparol Uprave policije MUP-a ZDK.

Pas od 10.000 KM, a mogu i dva

Nije poznato koji su uslovi bili sporni i zbog čega je konkretno dobavljač tražio raskid ugovora, ali je jasno da nije u pitanju cijena jer je, svakako, bila nerealno visoka. Posebno ako se ima u vidu da je jedan pas trebao biti isporučen za 10.000 KM, a sada se za isti novac planira nabavka dva.

Za jednog psa 8547,01 maraka

-Uprava policije je ispitala tržište, gdje se došlo do podataka da se za iznos sredstava predviđenih Planom javnih nabavki Uprave policije mogu nabaviti dva službena psa, te je u skladu s tim 30. septembra raspisan novi postupak. U ranijem periodu Uprava policije MUP-a ZDK je nabavljala službene pse od dobavljača SHOT po cijeni od oko 5.000 KM. Nakon ispitanog tržišta u BiH smatramo da je cijena od 8.500 maraka (bez PDV) za nabavku dva službena psa realna – naveo je Valentić u pisanom odgovoru.

Uprkos ovom pojašnjenju u zraku ostaje visiti pitanje zašto tržište nije ispitano prije prethodnog tendera i zašto je Uprava policije bila spremna platiti dvostruko višu cijenu.