Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret u Sarajevu

Sastali se ministri odbrane BiH i Rumunije: Naglašena puna podrška na EU putu

Foto: FENA

Sastanku su prisustvovali zamjenici ministra odbrane Slaven Galić i Aleksandar Goganović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajor Tomo Kolenda i zamjenik načelnika za resurse, generalmajor Mirsad Ahmić te glavnokomandujući generali Oružanih snaga Rumunije.

Rumunija daje punu podršku Bosni i Hercegovini na euroatlanskom putu, naglašeno je danas tokom susreta u Sarajevu ministara odbrane BiH i Rumunije, Zukana Heleza i Angela Tilvara.

Dobra saradnja dvije zemlje

Helez je nakon susreta izjavio novinarima da Bosna i Hercegovina i Rumunija imaju jako dobru saradnju, da redovno potpisuju godišnje bilateralne sadržaje i planove te da pripremaju bilateralni sporazum za 2025. godinu.

-Danas smo razgovarali oko pomoći Rumunije Bosni i Hercegovini nakon katastrofalnih poplava i to je u ovom trenutku prioritet broj jedan. Rumunija je na sjednici državne vlade donijela odluku da uputi pomoć BiH, i već je stigao prvi kontingent. Jako je važno da naglasim da Rumunija ima najbrojniji kontingent sa oko 400 vojnika u misiji ALTHEA i naredne godine komandant EUFOR-a će biti iz Rumunije. Također želim da naglasim da su oko 700 pripadnika Oružanih snaga Rumunije u rezervi u svoj zemlji ukoliko bi zatrebalo pojačanje za misiju ALTHEA – EUFOR – kazao je Helez.

Dodao je da su također razgovarali o planiranoj obuci specijalnih snaga pripadnika Oružanih snaga BiH u Rumuniji kao i drugim oblicima saradnje u različitim oblastima.

-Najbitnije je da Rumunija daje punu podršku BiH na euroatlanskom putu. Jedna je od država koja je najglasnija za prijem BiH u EU i NATO savez. Zahvaljujem se kolegi ministru odbrane Rumunije i nadam se da ćemo ovako dobru saradnju podići na još viši stepen – kazao je Helez.

Ministar odbrane Rumunije Angel Tilvar izrazio je žaljenje zbog polava u BiH te naglasio da je rumunska vlada veoma brzo odgovorila i da je prvi kontingent pomoći već dopremljen u Sarajevo.

-Mi dijelimo našu kontinuranu posvečenost sigurnosti zapadnog Balkana, regiji koja je veoma važna ne samo za Rumuniju nego za širu euroatlansku sigurnosnu strukturu. Rumunija dugi niz godina podržava sigurnost regije zapadnog Balkana. U ovom kontekstu BiH je uvijek bila veoma važan dio svaga toga i Rumunija je podržava u evropskim putevima. BiH je čvrst partner Rumuniji i ja sam uvjeren da radeći zajedno možemo dosta doprinijeti sigurnosti, ne samo u regiji nego i u Evropi i zbog toga Rumunija ostaje privržena učešću u NATO operacijama za podršku miru, vođenih u EU, uključujući misiju ALTHEA, kao i misiju KFOR, čime podvlačimo našu posvečenost miru i sigurnosti – kazao je rumunski ministar.

Sigurno i stabilno okruženje

Istakao je da je njegova zemlja spremna da preuzme komandu nad misijom ALTHEA 2025, da to izražava posvečenost Rumunije sigurnom i stabilnom okruženju u BiH te da su veoma ponosni činjenicom da će njihov general 1. januara 2025. godine preuzeti komandu nad misijom EUFOR-a – ALTHEA.

Sastanku su prisustvovali zamjenici ministra odbrane Slaven Galić i Aleksandar Goganović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajor Tomo Kolenda i zamjenik načelnika za resurse, generalmajor Mirsad Ahmić te glavnokomandujući generali Oružanih snaga Rumunije.