Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar-Jablanica

Krater na cesti kod Komadinovog vrela više ne postoji: Zakrpljena putna žila kucavica

komadinovo vrelo odron
FOTO: Screenshot
Spojena cesta kod Komadinovog vrela

Na društvenim mrežama se pojavio snimak puta od Mostara do Jablanice

Andrijana Katić, ministrica saobraćaja i komunikacija FBiH, jučer je potvrdila je okončana interventna sanacija dijela magistralne ceste M-17 koja se, uslijed klizišta, urušila na dijelu između Donje Jablanice i restorana Komadinovo vrelo.

Riječ je, podsjećamo, o glavnoj magistralnoj cesti koja srednju Bosnu povezuje sa jugom i jedna je od putnih žila kucavica naše zemlje.

-Magistralna cesta M-17 na dionici Jablanica-Grabovica je osposobljena za dvosmjerni promet, uz ograničenje brzine, mjestimičnu regulaciju prometa signalizacijom, a sve zbog sigurnosnih razloga. Ovime je završena faza interventne sanacije magistralne ceste M-17, te zahvaljujemo svim izvođačima radova koji su u protekla četiri dana uložili nadljudske napore kako bi osigurali putnu komunikaciju, rekla je jučer Katić.

Katić je jučer kazala da ovaj dio magistralne ceste još uvijek nije pušten u saobraćaj s obzirom da na području Donje Jablanice i dalje traje potraga za nestalim osoba.

-Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj, saopćili su jutros iz BIHAMK-a i tako potvrdili ministricine jučerašnje riječi.

Vozači koji iz Mostara idu za Jablanicu presumjeravaju se na alternativni pravac (skretanje preko mosta kod restorana Kovačević)), koji nije baš pogodan, pogotovo za teretna vozila sa kojima je faktički nemoguće proći tim putem.

U međuvremenu na društvenim mrežama se pojavio snimak puta od Mostara do Jablanice, a objavio ga je Nermin Leto, prenosi Oslobođenje.

Na snimku možete vidjeti kako trenutno izgleda ova dionica magistralnog puta od mosta Begića i Begovića do Donje Jablanice.

Posebno je interesantan dio između restorana Komadinovo vrelo i tunela Prenjska vrata gdje je uslijed klizišta totalno urušena magistralna cesta. Sada to izgleda dosta bolje, a taj dio puta možete vidjeti na 3:10 snimka koji se nalazi.

Vrijedi napomenuti da je gornji snimak nastao u ponedjeljak, te je vjerovatno spomenuta dionica puta dodatno uređena, koliko to može biti s obzirom na okolnosti i kratak vremenski period “rekonstrukcije”.