Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog blokada

Ambasada SAD o Klubu Bošnjaka u Domu naroda BiH: Rade suprotno od onoga što govore

Foto: FENA

“Razočaravajuće je što se Klub bošnjačkog naroda Doma naroda PSBiH, predvođen Strankom demokratske akcije (SDA), ponovno odlučio na blokadu rada ovog zakonodavnog doma”, stoji u reakciji

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH juče nije održana zbog odsustva članova Kluba bošnjačkog naroda koji su zahtijevali da se s dnevnog reda skine prijedlog zakona SDS-ovog delegata Želimira Neškovića koji se odnosi na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud.

Blokada Doma naroda

Ovim povodom stigla je oštra reakcija iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH:

-Razočaravajuće je što se Klub bošnjačkog naroda Doma naroda PSBiH, predvođen Strankom demokratske akcije (SDA), ponovno odlučio na blokadu rada ovog zakonodavnog doma.

Ovakvo ponašanje suprotno je tvrdnjama SDA da podržava jake i funkcionalne institucije države BiH. To odražava destruktivno ponašanje drugih etnonacionalističkih stranaka koje su SDA i njeni partneri u Klubu bošnjačkog naroda PSBiH osudili u prošlosti.

Svi konstitutivni narodi u BiH imaju pravo iskoristiti zaštitu koja im je predviđena Daytonskim mirovnim sporazumom, poput veta na vitalni nacionalni interes, ali to nije ono što se dogodilo jučer. Umjesto toga, Klub bošnjačkog naroda jednostavno se odbio pojaviti na poslu.

Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu priliku da napreduje prema evropskim integracijama, nešto što građani BiH žele i zaslužuju. To zahtijeva da se izabrani dužnosnici zemlje iz svih njenih konstitutivnih naroda pojave, rade svoj posao i rade na stvaranju bolje budućnosti za sve građane – stoji u reakciji američke ambasade u BiH.

Džaferović: Razočaravajuće je što se ambasador SAD nije fokusirao na suštinu problema

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, izdao je saopćenje u kojem izražava razočaranje povodom nedavnog saopćenja Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

“Razočaravajuće je što se ambasador SAD nije fokusirao na suštinu problema – sadržaj Prijedloga zakona o Ustavnom sudu koji je predložio delegat SDS-a Želimir Nešković. Ovaj prijedlog, koji je u suprotnosti s Ustavom BiH, nastoji narušiti autonomnu poziciju Ustavnog suda garantiranu Dejtonskim mirovnim sporazumom. Predviđa uvođenje etničke strukture, etničkog glasanja te eliminaciju sudija koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava”, naveo je Džaferović

Dodao je kako je glavni problem upravo ovaj zakon, a ne ponašanje bošnjačkih delegata.

Jednoglasna odluka

Prema riječima Džaferovića, Klub bošnjačkog naroda jednoglasno je odlučio da ne prisustvuje sjednici Doma naroda na kojoj se razmatra ovaj prijedlog.

“Svjesni smo svih ustavnih mehanizama zaštite, ali oni ne garantuju u potpunosti da prijedlog neće biti usvojen. Na kraju, Klub bošnjačkog naroda ne čini samo SDA, niti ima većinu u tom klubu”, zaključio je Džaferović.

Podsjećamo, Američka ambasada u Bosni i Hercegovini izrazila je razočaranje zbog odluke Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, predvođenog Strankom demokratske akcije (SDA), da, kako oni navode, blokira rad ovog zakonodavnog tijela.

Klub Bošnjaka u Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čine pored SDA-ovih Šefika Džaferovića i Safeta Softića, Dženan Đonlagić (DF), Džemal Smajić (SBiH), te Kemal Ademović (NiP) koji je zamjenik Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Uprkos pripadnosti različitim strankama Klub Bošnjaka je uvijek imao jedinstven stav kada je riječ o mogućem preglasavanju i pitanjima koja se tiču Ustava BiH.