Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta je utvrdila revizija

Fikret Abdić svom nasljedniku ostavlja finansijski haos u Općini!

fikret abdić
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zbog narušenih odnosa sa Općinskim vijećem Abdić je radio „po svome“. Upitni računi za hotele, prekomjerna imenovanja savjetnika…

Ako je suditi prema najnovijim finansijskim nalazima federalnih revizora o Općini Velika Kladuša, novog načelnika ove općine, Borisa Horvata, očekuje puno posla. Posebno na konsolidovanju finansija, odnosno budžeta.

Naime, još aktuelni načelnik Fikret Abdić, koji je osuđeni ratni zločinac, prema nalazima Ureda za reviziju FBiH ostavio je poprilično haotično stanje u općini.

Prekršen Ustav FBiH

Najdrastičniji potez, kojeg je u 2023. godini poduzeo, jeste nametanje Budžeta suprotno Ustavu FBiH, kako je i utvrdio Ustavni sud FBiH.

-U postupku izrade i donošenja budžeta međusobni odnosi Vijeća i načelnika nisu se zasnivali na načelima međusobnog uvažavanja i saradnje, kako se to kao obaveza definiše odredbama Zakona o načelima lokalne samouprave. Ovo je navedeno i u Presudi Ustavnog suda FBiH, kojom je utvrđeno da su Budžet Općine za 2023. godinu i Odluka o izvršavanju Budžeta za 2023. godinu koje je proglasio načelnik doneseni suprotno Ustavu FBiH. Presudom je utvrđeno prelazno rješenje, ali je nužno da organi Općine postupaju u skladu sa Ustavom FBiH i svim relevantnim propisima koji regulišu način rada i djelovanje organa lokalne samouprave – istaknuli su revizori.

Abdić je, navodi se, imenovao šest savjetnika. Međutim, revizori su ustvrdili da Pravilnikom za radna mjesta savjetnika nisu utvrđeni opisi poslova i druga pitanja koja predstavljaju uslov za vršenje poslova savjetnika (vrsta školske spreme, radno iskustvo i sl.), zbog čega nije postupljeno u skladu s Uredbom o načelima za utvrđivanje unutrašnje organizacije organa državne službe u Unsko-sanskom kantonu. Zatraženo je preispitavanje opravdanosti imenovanja značajnog broja savjetnika načelnika, te utvrditi uslove za vršenje poslova savjetnika za koje postoji stvarna potreba i jasno definisati njihove odgovornosti.

Naknade za vjerske praznike

Općina pod kormilom Abdića nije sačinila trogodišnji plan rada, niti godišnji plan rada za 2023, čime nije postupila u skladu s odredbama Uredbe o trogodišnjem i godišnjem planiranju rada, monitoringu i izvještavanju u Federaciji BiH.

Nadalje, određeni rashodi i izdaci nisu planirani na odgovarajućem kontu, a preuzete su obaveze iznad utvrđenih Budžetom za te namjene u iznosu od 300.510 KM, što nije u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH.

Također, obračun i isplata naknade za vjerske praznike izvršena je, iako nije regulisana internim aktom, niti je predviđena Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH.

-Pravilnikom od 25.10.2018. godine utvrđeno je da se naknada za noćenje obračunava u visini priloženog plaćenog hotelskog računa, osim hotela „de lux“ kategorije. Isplate novčanih sredstava na ime troškova službenih putovanja vršene su zaključcima načelnika. Uvidom u izabrani uzorak za službena putovanja u inostranstvo, kao dokaz noćenja prezentovani su „nota“ računi, dok druga dokumentacija nije prezentirana (pozivi, izvještaji i drugo). Zbog navedenog ne možemo potvrditi da su izdaci u iznosu od najmanje 5.789 KM nastali u službene svrhe – navedeno je u izvještaju.

Također, subvencije javnim preduzećima u ukupnom iznosu od 1.165.000 KM odobrene su zaključcima načelnika za razvojne projekte, bez donošenja posebnih programa, od čega se na JKUP „Komunalije“ d.o.o. i Alatuša d.o.o. Velika Kladuša odnosi 1.020.000 KM.

Stanovi i poslovni prostori

-Revizijom nismo utvrdili za koje namjene su sredstva utrošena jer korisnici nisu dostavili izvještaje o njihovom utrošku. Navedeno nije u skladu s odredbama Zakona o budžetima u FBIH i Odluke o izvršavanju Budžeta – istaknuli su revizori.

Nisu mogli potvrditi ni početna stanja stalnih sredstava i izvora sredstava za 2023. godinu za najmanje 1.933.696 KM, budući da nije izvršena revalorizacija stalnih sredstava za 2022. godinu. U okviru stalnih sredstava u pripremi duži niz godina su, navode, iskazana ulaganja u izgradnju JU Centar za kulturu u iznosu od 1.464.977 KM, za koja nije izvršena analiza kako bi se utvrdio njihov status i vrijednost, kao i plan daljih ulaganja.

Dodatno, za stanove i poslovne prostore nisu prezentirani dokazi o vlasništvu niti posjedu, a knjiga kapitalne imovine nije potpuna, jer ne sadrži podatke o njihovim pojedinačnim vrijednostima iskazane nabavne vrijednosti 701.972 KM.