Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Florida na udaru

Uragan stoljeća ide na SAD, zakrčene ceste, nestalo goriva: “Ko ostane, umrijet će”

uragan milton

U ponedjeljak su okruzi u Floridi počeli izdavati naredbe za evakuaciju, a vlasti očajnički pozivaju ljude da se što prije evakuišu

Florida se priprema za jednu od najjačih tropskih oluja u posljednjih stotinu godina. Uragan Milton ide prema američkoj obali, a vlasti pozivaju stanovnike da se hitno evakuišu. Milton je opet ojačao na kategoriju 5 i mogao bi biti najjača oluja koja je ikad pogodila Floridu.

Iako se predviđa da će oslabjeti prije nego što stigne do kopna, porast će u veličini, što znači da će se njegovi katastrofalni utjecaji osjetiti na većem području. Očekuje se da će na obalu Floride stići tokom današnjeg dana.

Uragan ojačao na najvišu, petu kategoriju

Uragan Milton i dalje je snažna oluja kategorije 5, ali je brzina njegovog vjetra malo pala. Središte oluje je oko 650 kilometara jugozapadno od Tampe i malo je ubrzalo dok se kreće prema sjeveroistoku, piše CNN.

Još uvijek se očekuje da će oluja oslabjeti do kategorije 3 do trenutka kada stigne do Floride. Polje vjetra oluje trebalo bi se znatno proširiti prije nego što stigne do kopna, što znači da će se njeni razorni efekti osjetiti na velikom području.

Uključujući Milton, samo su 42 uragana dosad bila ovako snažna u Atlantiku, prema podacima NOAA-e.

Evakuacije u toku

U ponedjeljak su okruzi u Floridi počeli izdavati naredbe za evakuaciju, a vlasti očajnički pozivaju ljude da se što prije evakuišu.

Cestarine su privremeno ukinute na cestama u zapadnoj i centralnoj Floridi kako bi se olakšao saobraćaj, a na benzinskim pumpama u južnoj Floridi formirali su se dugi redovi, što je dovelo do nestašice goriva na pojedinim pumpama. Saobraćajne gužve u određenim područjima porasle su za čak 90% u odnosu na uobičajene nivoe, izjavio je guverner DeSantis. Zatvorene su i škole.

Keith Turi, glasnogovornik Savezne agencije za hitne situacije (FEMA), istaknuo je da su ohrabreni nivoom evakuacije koja je u toku. “Ovo je zapravo dobar znak”, dodao je Turi. Evakuisali su se i stanovnici okruga koji su bili pogođeni uraganom Helene.

Aerodromi u Tampi i Orlandu objavili su da će obustaviti letove zbog približavanja oluje.

“Najgori uragan u 100 godina”

Joe Biden upozorio je da bi uragan Milton mogao biti jedna od najgorih oluja koja je pogodila Floridu u zadnjih stotinu godina. “Evakuišite se sada, sada, sada”, poručio je stanovnicima, naglasivši da će savezna vlada pružiti pomoć “prije, tokom i nakon” udara oluje. Hiljade pripadnika saveznog osoblja već su raspoređene kako bi pomogle u pripremama i pružile podršku tokom oluje, dodao je Biden.

Guverner Ron DeSantis istaknuo je da je Florida otvorila desetke skloništa za one koji ne mogu napustiti područje pogođeno olujom. “Imamo jedno sklonište koje može primiti 10.000 ljudi”, rekao je tokom brifinga za novinare. “Ostala skloništa mogu primiti hiljade. Ta skloništa predstavljaju posljednje utočište”, dodao je.

DeSantis je ranije nazvao oluju “čudovištem”, dok je Bijela kuća objavila da je Biden otkazao planirani posjet Njemačkoj i Angoli kako bi nadgledao pripreme za Milton, kao i napore za oporavak od nedavnog uragana Helene.

Vlada Bahama također je izdala upozorenje na tropsku oluju za dijelove otočne države, uključujući otoke Grand Bahama, Abacos i Bimini.

Upozorenja stanovnicima: Bježite ili ćete umrijeti

Predsjednik Joe Biden upozorio je stanovnike Floride na hitnu evakuaciju uoči dolaska Miltona, uragana četvrte kategorije, istaknuvši da je situacija “pitanje života i smrti”. Gradonačelnica Tampe upozorila je stanovnike da “bježe ili će umrijeti”.

Milton donosi izuzetno snažne vjetrove do 250 km/h nakon prolaska uz sjeverni rub meksičkog poluotoka Yucatan. Predviđa se da će oluja svom snagom udariti u gusto naseljeno područje Tampa Baya danas navečer, manje od dvije sedmice nakon što je uragan Helene već poharao državu. Stanovnicima Floride savjetovano je da se pripreme za najveću evakuaciju u posljednjih nekoliko godina.