Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vjetrovi i obilna kiša

Uragan Kirk ide prema Evropi, pogodit će ove zemlje: Prijete im snažni vjetrovi i obilna kiša

Foto: Severe-weather.eu

U Atlantskom okeanu zabilježena je intenzivna aktivnost uragana, dok su u Južnoj Americi mjeseci ispodprosječnih padavina doveli do ozbiljne suše

Uragan Kirk kreće se prema Evropi. Na svom vrhuncu, u centralnom Atlantiku, dostigao je status kategorije 4, s maksimalnim brzinama vjetra od 145 mph (oko 233 km/h).

Maksimalan oprez

Kako se Kirk pomiče sjeveroistočno prema Evropi, ostavljajući tople vode iza sebe, očekuje se da će do ponedjeljka biti degradiran na uragan kategorije 1.

U sljedećih nekoliko dana uragan Kirk proći će kroz proces poznat kao ekstratropska tranzicija, što znači da će izgubiti svoj status uragana kada stigne do evropskih obala u utorak ili srijedu.

Iako postoje određene nesigurnosti u meteorološkim modelima o tačnoj putanji ovog ekstratropskog ciklona, predviđa se da će se kretati preko sjeverne Evrope. Francuska, Belgija, Nizozemska i sjeverna Njemačka očekuju najjače vjetrove i najobilnije kišne padavine, prenosi Večernji.

Ako se sistem pomakne malo sjevernije, najjužniji dijelovi Velike Britanije također bi mogli doživjeti jake kišne padavine.

Uragan prijeti Americi

U međuvremenu, i dalje je snažna aktivnost uragana u Atlantskom okeanu, a također se pomno prati uragan Lesie. Leslie, smješten u centralnom Atlantiku, u subotu je unaprijeđen u uragan kategorije 1, s maksimalnim održivim vjetrovima koji su do nedjelje navečer dostigli 90 mph (oko 145 km/h). Međutim, očekuje se da uragan Leslie neće dugo trajati, jer će do utorka ujutro biti smanjen na tropsku oluju.

Također se predviđa da Leslie neće doći u kontakt s kopnom, što znači da neće izazvati štetu na obali.

U Meksičkom zaljevu zabilježena je tropska smetnja koja je dobila ime Milton i nedavno je unaprijeđena u tropsku oluju, čime je postala 13. tropska oluja u ovoj sezoni u Atlantskom okeanu.

Neizvjesna situacija

Očekuje se da će Milton brzo ojačati i postati snažan uragan dok se kreće prema Floridi u sljedećih nekoliko dana, piše Guardian. Iako još uvijek postoje neizvjesnosti oko tačne putanje i jačine sistema, postoji mogućnost pojave jakih vjetrova, obilnih kiša i opasnih plimnih valova duž dijelova zapadne obale Floride.

Ova situacija dolazi samo sedam dana nakon što je uragan Helene izazvao ozbiljne gubitke života i štetu u nekoliko američkih država.