Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TIVAT

Učesnici Brdo-Brijuni Procesa: EU nije potpuna bez zapadnog Balkana

milatovic milanovic brdo brijuni
Foto: Screenshot

Milatović je dodao da proširenje Evropske unije nije samo potreba i deklarisani cilj, već predstavlja geopolitički imperativ

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas kao domaćin sastanka Brdo-Brijuni Procesa da je zajednička poruka svih predstavnika Procesa da je naš prostor, prostor zajedničkih vrijednosti, mira i prosperiteta, i da Evropska unija nije cjelovita i potpuna bez zapadnog Balkana.

Istakao je da u vremenu geopolitičke neizvjesnosti i složenih sigurnostnih izazova promovisanje dijaloga uvijek smatra dijelom rješenja.

Milatović je dodao da proširenje Evropske unije nije samo potreba i deklarisani cilj, već predstavlja geopolitički imperativ.

-S uzdrmanim svjetskim poretkom i uslovima rastuće globalne nestabilnosti, moje čvrsto uvjerenje je da smo kao lideri zapadnog Balkana i šire svjesni ovog važnog geopolitičkog i političkog trenutka, novog prozora koji postoji u Evropskoj uniji kada je u pitanju proširenje i da smo spremni da još jače u narednom periodu iskoristimo ovaj istorijski izazov i u isto vrijeme i priliku – poručio je Milatović.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović upozorio je da bi zemlje zapadnog Balkana zbog predugog čekanja na članstvo u EU mogle izgubiti strpljenje, “ali našu ulogu vidim u tome da ih ohrabrujemo da ne klonu duhom i akcijom”.

-Želim da naši susjedi budu naši prijatelji a da bi to tako bilo mi moramo nešto uložiti, imati razumijevanja za njihove probleme i koliko bude moguće ja ću to i dalje podržavati u dobroj vjeri – rekao je Milanović.

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar precizirala je da su na sastanku dosta vremena posvetili pristupnom procesu zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, a trebali su razgovarati i o problemu odlaska mladih sa ovog područja odakle je prema napomeni predsjednice Sjeverne Makedonije u zadnjih deset godina otišlo 4,8 miliona mladih ljudi.

-To su brojke koje bi nas sve trebale zabrinuti. Svi znate da su Slovenija i Hrvatska zemlje koje najviše zagovaraju priključenje svih zemalja zapadnog balkana Evropskoj uniji. Zahvaljujući tome je BiH konačno dobila status kandidata, a najbolju perspektivu za priključenje ima Crna Gora, dok će Albanija započeti pregovore 14. oktobra – navela je Pirc Musar.

Na samitu su učestvovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Željka Cvijanović, Denis Bećirović te čelnici ostalih zemalja članica Procesa – Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova, a sastanak je bio usmjeren na aktuelna pitanja zajednička svim zemljama regije.