Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donijeli odluku

CBBiH uvodi jedinstvenu naknadu za obavljanje platnih transakcija

Centralna banka BiH
Foto: Fena
Centralna banka BiH

“Ova odluka ima za cilj ubrzati transakcije platnog prometa, standardizirati troškove platnih transakcija, omogućiti lakše upravljanje troškovima i pojednostavljen obračun naknada za platne transakcije”, kaže guvernerka CBBiH Jasmina Selimović

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici donijelo je Odluku o izmjenama Odluke o utvrđivanju tarife naknada za usluge koje vrši Centralna banka Bosne i Hercegovine.

Ovom odlukom se uvodi jedinstvena naknada za obavljanje platnih transakcija u žirokliring sistemu i bruto poravnanju u realnom vremenu (BPRV). Novim izmjenama visina naknade za obavljanje platnih transakcija za učesnike u žirokliring sistemu iznosi 0,26 KM po transakciji (bez obzira na poravnanje u toku dana), a za obavljanje platnih transakcija za učesnike u BPRV iznosi 2,05 KM po transakciji, saopćeno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

-Ova odluka ima za cilj ubrzati transakcije platnog prometa, standardizirati troškove platnih transakcija, omogućiti lakše upravljanje troškovima i pojednostavljen obračun naknada za platne transakcije – izjavila je guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine Jasmina Selimović.

Iznos jedinstvene naknade koji je utvrđen manji je od sadašnje prosječne vrijednosti iznosa naknada, a njenim uvođenjem, komercijalnim bankama u Bosni i Hercegovine omogućava se jednoobrazno postupanje bez obzira na vremenski interval poravnanja međubankarskih transakcija.

Odluku Centralne banke Bosne i Hercegovine pozdravilo je Udruženje banaka Bosne i Hercegovine koje je zahvalilo Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i guvernerki Selimović na razumijevanju tržišnih prilika i spremnosti da zajedno poboljšaju poslovni ambijent u interesu svih građana i privrednika.

-Vjerujemo da će ova mjera doprinijeti većoj transparentnosti i efikasnosti u platnom prometu, te omogućiti bankama lakše upravljanje troškovima i, istovremeno, unapređenje efikasnosti i kvaliteta usluga koje nude svojim klijentima . istakao je direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Edis Ražanica.

S ciljem stimulisanja deponenata Centralne banke Bosne i Hercegovine na korištenje elektronskog bankarstva, Odlukom o izmjenama Odluke o utvrđivanju tarife naknada za usluge koje vrši Centralna banka Bosne i Hercegovine, mijenja se i tarifa naknada za poslove sa deponentima u dijelu koji se odnosi na korištenje elektronskog bankarstva.

Odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u „Službenom glasniku BiH“, a primjenjivaće se od 1. novembra 2024. godine.