Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šefik Džaferović

“Ako Kolegij ne skine tačku o Ustavnom sudu sa dnevnog reda, nećemo biti na sjednici”

Foto: Fena/ Arhiva

Na sjednici Doma naroda 18. marta ove godine je na prijedlog SDS-ovog delegata Želimira Neškovića na dnevni red uvršteno usvajanje zakona koji se odnosi i na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud

Šef Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da se članovi tog kluba neće pojaviti na današnjoj sjednici ukoliko Kolegij ne skine Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH sa dnevnog reda.

-Ukoliko Kolegij koji treba da zasjeda uskoro skine tu tačku s dnevnog reda, naravno da ćemo prisustvovati sjednici. Radi se o Prijedlogu koji je opasan za ustavni poredak BiH i njime se vrši direktni udar na ustavni poredak – istakao je Džaferović za Fenu.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazao je nastavak sjednice koja je prekinuta u martu zbog tačke dnevnog reda koja predviđa usvajanje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH.

Na sjednici Doma naroda 18. marta ove godine je na prijedlog SDS-ovog delegata Želimira Neškovića na dnevni red uvršteno usvajanje zakona koji se odnosi i na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud. Delegati iz Kluba Bošnjaka su tada napustili sjednicu i tako onemogućili glasanje.

Ukoliko se sjednica održi, delegati će raspravljati i o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je predložio Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu, a koji se odnosi na zaštitu integriteta izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija.