Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavljene padavine

Narandžasto upozorenje zbog mogućih poplava: Evo koji dijelovi BiH su u opasnosti

jablanica poplave
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Preporuke i mjere Svjetske meteorološke organizacije nalažu da građani budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu

Federalni hidrometeorološki zavod BiH objavio je narandžasto upozorenje za jaču kišu koja se 9. oktobra očekuju na zapadu, sjeveru i istoku Hercegovine te na jugozapadu i dijelu centralne Bosne.

Upozorenje se odnosi na vremenski period 9. oktobra od 01,00 sat do 11,00 sati.

Uz jaču kišu prognozira se između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom. Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima. Moguća je pojava bujičnih potoka i klizišta.

Preporuke i mjere Svjetske meteorološke organizacije nalažu da građani budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu.

-Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjene vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode – navodi se u upozorenju.

Upozorenje Agencije za vodno područje Jadranskog mora

Agencija za vodno područje Jadranskog mora uputila je upozorenje vezano za najavljene obilnije padaline prognozirane za srijedu, 9. listopada.

Kako je priopćeno iz Agencije, uslijed prognoziranih padalina (između 30 i 60 litara padalina po metru četvornom) na većini hidroloških postaja na vodnom području Jadranskog mora prognozira se porast vodostaja, posebno na dijelu poplavnog područja TMT (Tihaljina, Mlade, Trebižat) te srednje i donje Neretve s pritocima.

Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima zbog mogućih pojava bujičnih potoka i klizišta, te obuhvaća općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje.

Mjerodavnim institucijama savjetuje se da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlastima, pridržavajući se Federalnog operativnog plana obrane od poplava, a službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučamo dodatni oprez.

Nadležne službe Civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte na opasnost prilaska obalama uslijed mogućih povećanja dubina i brzine tečenja vode u rijekama, te pravovremeno dati obavijest sa uputama i smjernicama za ponašanje kako bi stanovništvo bilo u mogućnosti provesti mjere u cilju smanjenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja voda.

Prošloga tjedna veliko kišno nevrijeme izazvalo je poplave i klizišta u dijelovima Srednjobosanske i Hercegovačko-neretvanske županije, a najteže su pogođeni Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica.

Prema podacima s meteoroloških postaja Agencije za vodno područje Jadranskog mora, na području Jablanice u 24 sata palo je čak 323 litre kiše po metru četvornom, u Konjicu 167 litara, u Drežnici 231 litar, u Jasenjanima 123 litre, u Mostar 29 litara te u Širokom Brijegu 87 litara.

U bujičnim poplavama i klizištima u Jablanici je poginulo 16 osoba, dvije osobe smrtno su stradale u Fojnici te tri u Konjicu.

BHmeteo: Miholjskog ljeta nema u najavi

Pred nama je sunčanija i toplija, ali ne u potpunosti stabilna jesenja sedmica. Dugotrajne stabilizacije vremena, poznate kao Miholjsko ljeto nema u najavi, ali će nam ova sedmica svakako prirediti više sunčanih i ugodno toplih dana, javlja BHmeteo.

Danas (8.10.) pretežno sunčano. Nakon prohladnog i lokalno maglovitog jutra, tokom dana ugodno toplo uz sunčane intervale.

U večernjim satima utorka sa zapada naoblačenje, što će u noći na srijedu i srijedu (9.10.) prijepodne donijeti lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom, ponajviše u dijelovima jugozapadne Bosne i u Hercegovini. Manje padavina u ostatku zemlje, gdje bi one većinom izostale ili pale u manjim količinama.

U srijedu tokom dana razvedravanje sa zapada, najkasnije u Hercegovini gdje bi se zadržala mala do umjerena oblačnost uz još rijetko kišu ili pljusak sa grmljavinom. Ponovo treba skrenuti pažnju na dijelove Hercegovine i mogućnost lokalno obilnijih padavina u ovom periodu.

Četvrtak povoljniji, uz jugo i toplije vrijeme. Nešto više oblačnosti na zapadu i jugu, sunčanije u ostatku zemlje. U noći na petak i tokom petka hladna fronta sa sjevera donosi naoblačenje, nove padavine i pad temperatura.