Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

neredi u tirani

Albanska policija ispaljivala suzavac na demonstrante protiv vlade premijera Rame

Foto: X

Demonstranri su optužili vladu premijera Edija Rame za korupciju, nepotizam i pokušaj ušutkavanja opozicije

Albanska policija ispalila je suzavac kako bi rastjerala opozicione demonstrante koji su bacali benzinske bombe na vladine zgrade i razbijali gradsku imovinu u, kako su naveli, okviru građanskog neposluha protiv vlade.

Demonstranri su optužili vladu premijera Edija Rame za korupciju, nepotizam i pokušaj ušutkavanja opozicije.

Također su prostestovali protiv držanja u kućnom pritvoru čelnika opozicione stranke Salija Berishe pod optužbama za korupciju zbog radnji koje je poduzeo dok je bio premijer. Berisha je negirao bilo kakvu krivicu.

Traže oslobađanje Salianjija

Također su zatražili oslobađanje člana parlamenta Ervina Salianjija koji je prošle sedmice zatvoren zbog, kako su vlasti rekli, “lažne prijave” protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova.

Salianji je negirao bilo kakvu krivicu i opisao je suđenje kao politički motivirano.

Više od 1.000 policajaca raspoređeno je po ulicama u glavnom gradu Tirani dok su hiljade opozicionih pristalica hodale od zgrade do zgrade bacajući benzinske bombe, kamenje i druge čvrste predmete, pokazao je video snimak s lica mjesta.

Demonstranti su se sukobili ispred ureda premijera Edija Rame, a potom su nastavili do sjedišta njegove Socijalističke partije gdje su benzinskim bombama zapalili plakat Rame. Policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala okupljene.

Demonstranti su se ponovno sukobili s policijom u ministarstvu unutrašnjih poslova i uredu gradonačelnika Tirane, koji je iz Ramine stranke.

Demonstranti su potom marširali gradom, razbijajući reklamne panoe i drugu gradsku imovinu, te paleći kontejnere za smeće.

Poruke protiv Rame

Policija je ispalila više suzavca kada su Demonstrantii prišli parlamentu.

-On (Rama) bi trebao odustati, trebao bi dati ostavku, trebao bi otići u zatvor do kraja života – izjavio je demonstrant Gjoke Dreshaj.

-Ujedinite se s nama, ovo je građanski neposluh – kazao je drugi demonstrant Erges Eskiu preko razglasa.

-Svi lijevi i desni, penzioneri i studenti, roditelji, svi ste pokradeni – kazao je.

Rama je na vlasti od 2013. godine i tri puta je uzastopno pobijedio na izborima. Policija je saopćila da je deset policajaca povrijeđeno benzinskim bombama i drugim čvrstim predmetima, prenosi Reuters.