Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno pisanje Fokusa

Bradara udovoljila HDZ-u i NS-u: Kćerka kuma Dragana Čovića na korak do imenovanja

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Borjana Krišto i Lidija Bradara

Za čelne pozicije Ureda za reviziju FBiH predložene su osobe koje nisu ovlašteni javni revizori, a jedna je i kćerka kuma Dragana Čovića

Obistinile su se informacije Fokusa o kandidatima za funkcije generalnog federalnog revizora i njegove zamjenice iza kojih stoji politika, a ne struka. Naš portal je u posjedu odluke predsjednice FBiH Lidije Bradare (HDZBiH) u kojoj se Parlamentu FBiH predlaže izbor Mirze Kudića za generalnog revizora, a Nine Džidić za njegovu zamjenicu.

Kako saznajemo, Bradarin stranački kolega Mladen Bošković promptno je za sutra sazvao sjednicu Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma na kojoj će se razmatrati imenovanje ova dva kandidata.

Podsjetimo, Fokus je prvi objavio informaciju o tome da su navedene dvije osobe favoriti za ove funkcije, iako ne zadovoljavaju kriterije javnog ovlaštenog revizora.

NS i HDZBiH

Kako smo objavili, Kudić je predložen od struktura Naše stranke, dok je prijedlog Džidić došao iz HDZ-a. Kako smo objavili, ona je kćerka ranijeg višegodišnjeg zamjenika generalnog revizora FBiH Branka Kolobarića odnosno kuma predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Ovakav odabir kandidata za čelne funkcije Ureda za reviziju institucija FBiH napravljen je iako je prema članu 3 stav 3 Zakona o reviziji „Ured za reviziju nepolitičan i ne smije podržavati ili biti u svezi s bilo kojom političkom strankom“. Dodatno, član 4. ovog zakona navodi da je „Ured za reviziju u provođenju svojih dužnosti i mjerodavnosti, u skladu s ovim Zakonom, neovisan i ne podliježe upravljanju ili kontroli od strane bilo koje druge osobe ili institucije, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno“.

Akt Lidije Bradare

Podsjetimo, prošle godine, odnosno prije imenovanja novog sastava Federalne vlade u medijima je procurio dokument čelnika stranka Trojke o raspodjeli funkcija, a u dokumentu je navedeno da je Ured za reviziju FBiH pripao Našoj stranci.

Inače, u ovom poprilično netransparentom procesu odabira kandidata za navedene funkcije uloženo je niz žalbi, a o svemu su obaviještene i međunarodne institucije kao i Američka ambasada u BiH.

Prigovor Vukoje

Fokus je nedavno objavio i prigovor Bože Vukoje, koji je bio jedan od kandidata na ovom konkursu, a koji je za razliku od prvorangiranih kandidata ovlašteni revizor i to revizorske kuće UHY Revident.

U njegovom prigovoru je stajalo kako se u samom javnom konkursu uopće nije tražilo niti posjedavanje osnovne revizorske licence ovlaštenog revizora niti posjedavanje ostalih međunarodnih revizorskih licenci koje bi generalni revizor trebao imati jer je često na sjednicama INTOSAI vrhovnih revizorskih institucija.

– Ovo je kao da tražite najboljeg vozača, a koji uopće nema vozačku dozvolu – bila je opaska Bože Vukoje u ovom prigovoru.

Poslanik u Predstavničkom domu Fedealnog parlamenta Admir Čavalić u izjavi za Fokus napominje da se Ured za reviziju institucija FBiH posmatra kao politički plijen, što ocijenjuje nedopustivim.

-Nedopustivo je politički, ekonomski, etički, kako god posmatrali. Ova priča traje više od godinu kada tj. kada se prvi put u jednom nezvaničnom dokumentu pojavila informacija o tome da će neka politička stranka preuzeti Ured za reviziju. Predsjednica FBiH, gospođa Bradara nije imala uvid u znanja kandidata. Ona je ovdje odigrala ulogu kako bi se osigurala formalnost procedure. Tako je sada najveća odgovornost na federalnom parlamentu – naveo je Čavalić.

Čavalić: Revizori ne mogu biti politički obojeni

Najavljuje kako će se lično, kao zastupnik, angažovati kako bi ubijedio kolege u parlamentu da je potrebno ponoviti proceduru izbora jer je niz utvrđeno niz manjkavosti.

-Od političkih i rodbinskih veza preko pitanja i komisije za izbor pa sve do političkih pritisaka. Ne možemo pristati na to da su revizori politički obojeni ili pak još gore, vezani porodično za neke političke funkcionere. Konačno, Ured za reviziju institucija FBiH ne smije biti privatiziran. Naime, uloga ove ustanove je da prati (ne)rad javnog sektora i o tome kroz godišnje izvještaje daje objektivan uvid. To se teško može raditi ukoliko postoje određene pozadinske veze rukovodstva – naglasio je Čavalić.