Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajednička izjava

Međunarodni posmatrači: Lokalnim izborima u BiH nedostajao istinski javni angažman

medjunarodni posmatraci
Foto: Fena

Jonker je navela da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u javnom i političkom životu, što pokazuje da napori da se postigne uravnoteženija rodna zastupljenost u izabranim i imenovanim tijelima nisu bili dovoljni

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, koji su održani u nedjelju, bili su efikasno pripremljeni uz poštovanje osnovnih sloboda, nakon obimnih izmjena izbornog zakonodavstva koje je visoki predstavnik nametnuo radi povećanja integriteta izbornog procesa, uprkos nedovoljnim naporima da se promoviše javni angažman – rekli su danas u Sarajevu međunarodni posmatrači predstavljajući zajedničku izjavu o preliminarnim saznanjima i zaključcima.

Zajednička posmatračka misija OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta (EP) ocijenila je da su izborne pripreme vođene profesionalno, iako je postojalo značajno opretećenje za implementaciju novih propisa u kratkom roku i sa neadekvatnim resursima.

-Te dobrodošle reforme dodale su važne garancije izbornom procesu, ali još nisu u potpunosti efektivne. Sada se sve političke stranke moraju okupiti i pronaći zajednički put naprijed za budućnost svoje zemlje i nastojati izgraditi povjerenje među građanima koje trenutno nedostaje – rekla je na konferenciji za novinare Corien Jonker, koja je bila na čelu ODIHR-ove misije za posmatranje izbora.

Podsjetila je da je zbog velikih poplava u pojedinim djelovima zemlje uoči izbora, glasanje odloženo u pet općina. Jonker je dodala da je sam izborni dan bio miran i da su procedure uglavnom poštovane, ali da je tajnost glasanja često bila ugrožena i da su posmatrači uočili neke slučajeve ozbiljnih nepravilnosti koje ukazuju na pritisak na birače.

Jonker je navela da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u javnom i političkom životu, što pokazuje da napori da se postigne uravnoteženija rodna zastupljenost u izabranim i imenovanim tijelima nisu bili dovoljni. Istovremeno, kako je naglasila, žene se i dalje suočavaju sa čestim mizoginim jezikom i prijetnjama, te su imale ograničenu ulogu i vidljivost u kampanjama.

Šefica delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope Carla Dejonghe je navela da su potrebna nova pravila koja bi osigurala rodnu ravnotežu u utrci za načelnike.

-Pozdravljamo generalno dobro organizovane izbore, iako su napori da se održi tajnost glasanja od suštinskog značaja. Žao nam je što je broj žena kandidatkinja za načelničke pozicije i dalje veoma nizak – dodala je Dejonghe.

Centralna izborna komisija BiH je, prema ocjeni međunarodnih posmatrača, radila efikasno i profesionalno.

-Pozivamo Centralnu izbornu komisiju da nastavi sa dobrim radom kao dosad, koji se razvio uoči ovih izbora dok idemo ka općim izborima 2026. Istovremeno, smatramo da su potrebna dalja poboljšanja postojećih izbornih procedura jer je potrebna revizija biračkog spiska, a korištenje IKT-a treba poboljšati i nakon toga proširiti na cijelu državu kako bi se povećalo povjerenje javnosti u izborni proces – rekla je Lucia Annunziata, šefica delegacije EP.

Međunarodna izborna posmatračka misija na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini imala je ukupno 240 posmatrača, koje su činila 202 raspoređena stručnjaka ODIHR-a, dugoročni i kratkoročni posmatrači, 25 članova i osoblja iz Kongresa i 13 iz EP.