Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lokalni izbori

Kako su na izborima prošle “poznate face” s viših nivoa vlasti

Foto: Arhiv

Većina njih, ako ne i svi, isključivo su bili na listama kako bi “povukli”, a onda se odrekli mandata. Mnogi su i prošli

I na ovim lokalnim izborima na listama za pojedina vijeća ili skupštine u općinama ili gradovima bili su ministri ili parlamentarci s viših nivoa vlasti, kako bi svojom prepoznatljivošću doprinijeli što većem broj glasova, a onda “galantno” (praksa to pokazuje) odustali od mandata u ovim lokalnim zajednicama.

Srđan Amidžić (SNSD), aktuelni državni ministar finansija, prema trenutnim podacima CIK-a, prošao je u Skupštinu Grada Banje Luke budući da je osvojio 2.042 glasa. Mandat u Skupštini je osvojio i Vlado Đajić (SNSD), koji je poslanik u NSRS kao i direktor UKC Banja Luka sa osvojenih 3.780 glasova.

Amidžić i Đajić – Banja Luka

Zanimljivo, Đajić je danas izjavio kako će se odreći pozicije poslanika NSRS zarad mandata u Skupštini Banje Luke.

Hurtić prošao u Doboju

To vjerovatno neće učiniti Sevlid Hurtić (BH Zeleni) koji je trenutni državni ministar za izbjeglice i ljudska prava, iako je, po svemu sudeći, osvojio mandat u Skupštini Grada Doboja sa 1.767 glasova.

Sevlid Hurtić – Doboj

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a koji je i državni poslanik, po svemu sudeći je također dobio mandat u Skupštini Banje Luke i to sa osvojenih 1.472 glasa. No sve su prilike da će ga se odreći u korist sljedećeg na PDP-ovoj listi.

I Nenad Stevandić, predsjednik NSRS, je kao kandidat Ujedinjene Srpske bio na listi u Skupštini Banje Lujke. Osvojio je 600 glasova i vjerovatno je prošao. Još vjerovatnije će se odreći mandata u korist sljedećeg s liste.

Za sada nije poznato da li će državni poslanik i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović sa osvojenih 378 glasova ući u Općinsko vijeće Prozor.

Ilija Cvitanović – Prozor

No, ako se to i desi, po svemu sudeći će se odreći mandata u korist sljedećeg na listi HDZ-a 1990.

Šta će uraditi Arnel Isak?

Kemal Hrnjić (NiP) i Nediljko Rimac (HDZ 1990) su federalni ministri. Obojica su, međutim, bili na listama u Bihaću i Livnu. Hrnjić je osvojio 249 glasova i vjerovatno nije prošao u Gradsko vijeće. Rimac je s osvojenih 588 glasova vjerovatno i kao prvi na listi osvojio i mandat u OV. No, pitanje je da li će ga prihvatiti.

Kemal Hrnjić, koji nosi listu NiP-a u Bihaću, a federalni je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Nediljko Rimac, ministar zdravstva FBiH, koji je na listi HDZ-a 1990 u Livnu.

Arnel Isak, aktuelni federalni parlamentarac, ispred stranke Snaga naroda bio je nosilac liste za Gradsko vijeće Zenica. S 1.076 glasova, sve su prilike, osvojio je mandat u ovom vijeću. Ipak, teško je vjerovati da će se odreći (bolje plaćene) funkcije federalnog parlamentarca.

Arnel isak – Zenica

Damir Nikšić iz Naše stranke okušao se na ovim izborima na listi za OV Centar, iako je federalni parlamentarac. Sve su prilike da je sa osvojenih 325 glasova i prošao, ali teško je za vjerovati da će se i prihvatiti ovog mandata u lokalnoj zajednici.