Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

I ovo je BiH

Postali su načelnici iako su u pritvoru, pod istragom ili su osuđeni!?

Ibro Berilo
Foto: Pixsell/Arhiv
Ibro Berilo

Donosimo imena funkcionera koji su proglasili pobjedu na lokalnim izborima, a koji su u sukobu sa zakonom

Iako Centralna izborna komisija BiH još nije zvanično objavila rezultate izbora, pojedine stranke odnosno kandidati su to na osnovu podataka iz biračkih odbora već učinili, pa su određeni proglasili i pobjede.

Neki od novih/starih načelnika, koji će ponovo zasjesti u fotelje na čelu lokalnih zajednica ili su osuđeni ili su u pritvoru ili su pak pod istragom.

Ibro Berilo

Jedan od njih je aktuelni načelnik općine Trnovo Ibro Berilo (SDA), koji je kampanju vodio iz pritvora. Osvojio je 1,312 glasova, dok je njegov protivkandidat Bajro Lindov osvojio 384 glasa.

Dugogodišnji načelnik Općine Trnovo u pritvoru se nalazi zbog zloupotrebe položaja.

Kandidat SNSD-a Strahinja Bašević za načelnika Sokoca, koji je nedavno bio hapšen pa pušten na slobodu u okviru istrage Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, također slavi pobjedu i to na Sokocu.

Za šta se tereti Bašević

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je 27. avgusta podnijelo Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv Baševića, v.d. direktora Šumskog gazdinstva “Romanija” Sokolac i poslanika SNSD-a u NSRS, koji se ranije tog dana predao policiji. Prethodno je Bašević bio u bjekstvu.

Tužilaštvo njega i Slavena Gojkovića, bivšeg v.d. direktora Javnog preduzeća “Šume RS”, te lica J.G. terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja. Tereti ih da su tokom 2020. na području ove četiri opštine zloupotrebili svoj službeni položaj, i nanijeli štetu entitetskom budžetu, kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH.

Kraljevićeva nedjela

I Miroslav Mićo Kraljević, opet će biti načelnik opštine Vlasenica. Njega je Osnovni sud u Zvorniku proglasio krivim za krivično djelo otmice. On je zajedno s Branislavom Boškovićem, bivšim SNSD-ovim načelnikom opštine Osmaci, u septembru 2010. kidnapovao Lazu Vidakovića, odbornika Naše stranke u Skupštini opštine Osmaci, i 12 dana ga držao u zatočeništvu u Srbiji.

Sklopio je sporazum o priznanju krivice s nadležnim tužilaštvom i uvjetno je kažnjen sa samo 4.000 KM!

Također, optužen je za ratne zločine počinjene u Vlasenici 1992. i 1993. godine gdje je, prema podacima udruženja preživjelih, ubijeno oko 2.800 ljudi bošnjačke nacionalnosti. Još 2017. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Kraljevića i još tri osobe za ratne zločine.

Stanovnici Vlasenice su Miću Kraljevića izabrali za načelnika i 2016. i 2020. godine.

Gradonačelnik Zenice ponovo je Fuad Kasumović, vlasnik optužnice Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona zbog počinjenih krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanje stečaja, krivotvorenje službene isprave i nesavjestan rad u službi.

Ovaj sudski proces je u toku, ali to nije spriječilo Fuada Kasumovića da se opet kandiduje za gradonačelnika Zenice.

Miličević i Memagić

Sa optužnicom se suočava i lider SDS-a, te dugogodišnji načelnik Teslića Milan Miličević koji je, također, večeras proglasio pobjedu. Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv njega zbog zloupotrebe službenog položaja, a u vezi s urbanističkim odlukama u Tesliću.

SDA-ov Đemal Memagić ponovo je postao načelnik Olova iz prostog razloga što nije imao protukandidata. Načelnik je još od 2012. godine.

Protiv Memagića, koji je inače vlasnik firme „Alma Ras“, Općinski sud u Visokom donio je 2017. godine prvostepenu osuđujuću presudu u trajanju od jedne godine zbog zloupotrebe službenog položaja u vidu nezakonitog zapošljavanja i napredovanja u državnoj službi.

Semir Efendić, ponovo je postao načelnik općine Novi Grad Sarajevo. On je 2021. godine uvjetno osuđen na godinu dana zatvora za saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom.