Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rezultati izbora

SDA izgubila još jednu opštinu u Kantonu Sarajevo, Trojka slavi

amar dovadzija
FOTO: Facebook
Amar Dovadžija

Prema podacima Stranke demokratske akcije, nakon ovih izbora ostat će im samo tri načelničke pozicije u Kantonu Sarajevo

Prema prvim rezultatima na osnovu većine prebrojanih listića u Općini Ilijaš vodi kandidat Naroda i pravde (NiP) Amar Dovadžija.

Na osnovu do sada izbrojanih glasova Amar Dovadžija (NiP) vodi u Ilijašu sa 52,2 posto dok drugoplasirani kandidat Nermin Hodžić (SDA) 47,8 posto glasova.

Prebrojana su 34 od 35 biračkih mjesta, dok iz NiP-a tvrde da vode i u posljednem biračkom mjesto koje nije prebrojano.

Kandidat NiP-a Amar Dovadžija je proglasio pobjedu na izborima. Trojka SDP, NiP i Naša stranka prema trenutnim rezultatima vode u svim opštinama u kojima su imali načelničke pozicije prije četiri godine i uspjeli su osvojiti još jednu.

SDA ostaje samo Vogošća, Trnovo i Hadžići

Prema podacima Stranke demokratske akcije, kandidat te stranke i aktuelni načelnik Općine Vogošća, Migdad Hasanović, u nedostižnom je vodstvu za novi mandat.

U Vogošći je na izbore izašlo 12.239 birača, a Hasanović je dobio 6.550, u odnosu na 5086 glasova koliko je dobio kandidat Trojke Fuad Abaspahić.

Kada su u pitanju ostale općine u Kantonu Sarajevo, prema podacima SDA, u Centru je u ubjedljivom vodstvu Srđan Mandić, u Novom Gradu Semir Efendić, na Ilidži Nermin Muzur, u Starom Gradu Irfan Čengić, a u Trnovu Ibro Berilo. Najneizvjesnije je u Novom Sarajevu gdje je Benjamina Karić trenutno u blagom vodstvu ispred Muamera Bandića.

“Za sada imamo pobjedu u Hadžićima, Vogošći, Trnovu, a kada dobijemo sve rezultate vidjet ćemo koliko smo uspjeli s tim zajedničkim nastupom”, kazao je Safet Softić.  

Adnan Šteta proglasio je pobjedu Benjamine Karić u Novom Sarajevu.

Lokalni izbori su danas održani u više od 150 općina i gradova u Bosni i Hercegovini, a pravo glasa je imalo više od 3,4 miliona stanovnika.