Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lokalni izbori u BiH

Zatvorena birališta širom BiH

Foto: Denis Kapetanović / Pixsell

U ponoć se očekuje objava prvih preliminarnih rezultata izbora.

U Bosni i Hercegovini danas su u 19:00 sati zatvorena birališta na lokalnim izborima ove godine.

U 21:00 sati očekuju se prvo obraćanje članova Centralne izborne komisije nakon zatvaranja birališta.

U ponoć se očekuje objava prvih preliminarnih rezultata izbora.

Kao što je poznato, pravo glasa imalo je 3,4 miliona birača, a izbori su odgođeni u pet općina pogođenih poplavama i klizištima.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima bira se ukupno 58 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine opština u Republici Srpskoj, 111 načelnika opština, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 32 gradonačelnika, te Skupština Brčko distrikta.

Treba podsjetiti da na ovim lokalnim izborima CIK provodi i četiri pilot projekta: autentifikacija birača i transmisija rezultata uz podršku Delegacije EU na 165 biračkih mjesta u 11 općina/gradova, optički skeneri i automatsko prebrojavanje listića uz podršku USAID-a na 145 biračkih mjesta u 7 izbornih jedinica, biometrijska identifikacija birača na svih 138 biračkih mjesta u Brčko distriktu BiH uz podršku Misije OSCE-a u BiH, te uvođenje video nadzora prebrojavanja listića na 10 biračkih mjesta u pet izbornih jedinica.

Prvi pilot projekat se odnosi na elektronsku autentifikaciju birača i transmisiju rezultata. Bit će proveden na 165 biračkih mjesta u 10 općina: Stari Grad, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Bosanska Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.