Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

telefonska sjednica

Proglašeno stanje prirodne nesreće na području FBiH: “Nikšić i ministri su na terenu”

Foto: Fena

Iz Federalnog ministarstva zdravstva napominju da nijedna zdravstvena ustanova u područjima zahvaćenim katastrofalnim poplavama nije onesposobljena

Zamjenik premijera Federacije BiH Vojin Mijatović izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH na vanrednoj telefonskoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije.

Istakao je da je formiran krizni štab Vlade koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordinira aktivnosti na spašavanju.

Mijatović je naglasio da je Federalna uprava civilne zaštite zadužena da na zahtjev kantonalnih štabova CZ angažuje specijalizovane jedinice i da ljudski i materijalno-tehnički resursi budu stavljeni na raspolaganje za pomoć ugroženim područjima.

Naveo da je premijer Nermin Nikšić sa dijelom ministara na terenu i da će im se ostatak Vlade pridružiti nakon konferencije za medije.

Federalno ministarstvo zdravstva u stalnom kontaktu sa ustanovama u ugroženim područjima

Federalno ministarstvo zdravstva u stalnom je kontaktu s kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru, te zdravstvenim ustanovama u područjima pogođenim poplavama.

Klinički centri su spremni da prime sve povrijeđene s ugroženih područja, te su osigurane dovoljne količine krvi i cjepiva protiv tetanusa, kao i mobilni timovi koji bi u slučaju potrebe bili poslani na teren u ugrožena područja.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva napominju da nijedna zdravstvena ustanova u područjima zahvaćenim katastrofalnim poplavama nije onesposobljena, te da zdravstveni sistem trenutno funkcionira i pruža zdravstvene usluge.

Zdravstveni radnici u saradnji s nadležnim spasilačkim službama učestvuju u pružanju pomoći povrijeđenim osobama, s tim da je u pojedinim mjestima otežana komunikacija s ugroženim stanovništvom zbog prekinutih komunikacijskih veza.

Federalno ministarstvo zdravstva je, pored zdravstvenih ustanova i institucija, u kontaktu i s drugim nadležnim federalnim službama, a federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca kontaktirao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i ponudio pomoć, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.