Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Katastrofa

U Donjoj Jablanici 40 ljudi se vodi kao nestalo

donja jablanica poplava kliziste
Foto: Screenshot/ X

Sve bolnice su u pripravnosti i očekuju prihvat unesrećenih

Trenutno se na području Donje Jablanice nestalim vodi 40 osoba, informacije su s terena do kojih je došao portal Bljesak.info.

Iako za sada službene informacije govore o 14 smrtno stradalih, strahuje se da je taj broj puno veći.

Najgore je stanje trenutno na području Donje Jablanice gdje se i nalazi ekipa Bljeska koja se pješke probila do mjesta koje je pogođeno poplavama i klizištima.

Na područjima pogođenim poplavama i klizištima trenutno formiraju spasilačke grupe koje će uz pomoć mehanizacije pristupiti akciji pronalaska i spašavanja unesrećenih.

Vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu proglasile su stanje prirodne nesreće što je omogućilo aktiviranje svih spasilačkih službi, a BiH je zatražila i pomoć Evropske unije. Pomoć se nudi sa svih strana, a u akciji su učestvovali i pripadnici EUFOR-a.

Sve bolnice su u pripravnosti i očekuju prihvat unesrećenih.

Upravo se radi na raščišćavanju puta prema Jablanici s južne strane na cesti M-17, te od Prozor-Rame do Jablanice sa sjeverne strane kako bi pomoć što prije stigla do ugroženog stanovništva, izvijestila je Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ). Vojska radi na raščišćavanju puta prema Jablanici od Konjica. Sve raspoložive jedinice vatrogasaca, hitne pomoći kao i vojske su na terenu.

Službe sa čamcima prešli su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi.

Iz kantonalne Vlade apeliraju na građane da ne kreću prema Jablanici i Konjicu zbog krajnje kritične situaciju na sjeveru HNK-a.

Naime, jutros oko 3 sata došlo je do velikog olujnog nevremena praćenog kišom na području Mostara, Konjica i Jablanice. Nevrijeme je prouzrokovalo aktivaciju velikog broja klizišta, odrona na ceste i poplavljenog područja zbog izlijevanja velike količine vode iz rijeka i jezera.