Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Problem traje godinu dana

U subotu protesti u Tuzli! Tenderi se poništavaju, policija istražuje, a onkološki pacijenti ispaštaju

linearni akcelerator mirza mustafagic
FOTO: Fokus.ba

Najnoviju žalbu podnijela je firma MSG d.o.o. Tuzla čiju je ponudu za nabavku akceleratora UKC Tuzla odbio jer, kako je navedeno “ne zadovoljava sve uvjete postavljene u tehničkoj specifikaciji navedenoj u tenderskoj dokumentaciji”.

Više od godinu dana onkološki pacijenti na području Tuzlanskog kantona čekaju nabavku linearnog akceleratora, jer je na tender ponovo uložena žalba.

To u prevodu znači, da ionako ugroženi životi pacijenata su još ugroženiji, jer je mnogima radioterapija jedini vid liječenja.

Putovanja u Sarajevo, Mostar, Zenicu i Banja Luku

Upravo zbog toga onkološki pacijenti kojima je potrebno potrebno zračenje, moraju putovati u bolnice u Sarajevu, Zenici, Mostaru i Banjoj Luci.

Podsjećamo, nabavka podrazumijeva linearni akcelerator sa fantomom, CT simulator te sistem za planiranje u radioterapiji. Ukupna vrijednost nabavke za PDV-om je oko 10 miliona KM.

Inače, zbog sumnji u nereagularnosti tokom dosadašnjih pokušaja nabavke, u UKC Tuzla posla su imali i istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, o čemu je Fokus pisao ranije.

Da je posao nabavke linearnog akceleratora “lagan”, najbolje govori da je po četvrti put posao dodijeljen istoj firmi (Inel-Med d.o.o. Mostar) nakon čijeg je izbora u prethodna tri navrata slijedila žalba i poništavanje nabavke spomenutnog uređaja.

Najnovija žalba

Najnoviju žalbu podnijela je firma MSG d.o.o. Tuzla čiju je ponudu za nabavku akceleratora UKC Tuzla odbio jer, kako je navedeno “ne zadovoljava sve uvjete postavljene u tehničkoj specifikaciji navedenoj u tenderskoj dokumentaciji”.

Iz zaključka koji je UKC Tuzla poslao punomoćniku Sanelu Neziriću, žalba MSG doo Tuzla se odbacuje, kao neuredna.

Sanel Nezirić, koji zastupa MSG u ovom slučaju je poslao Fokusu i zaključak u kojem je navedeno da je žalba neuredna.

“Odbacuje se žalba žalitelja „MSG“ doo Tuzla zastupanog po punomoćniku Sanelu Neziriću, zaprimljena kod Ugovornog organa dana 23.09.2024. godine, izjavljena u postupku javne nabavke Linearnog akceleratora, CT simulatora, Sistema za planiranje u radioterapiji i Fantoma, objavljenom na portalu javnih nabavki pod brojem: 867-1-1-94-3-172/24 od 21.6.2024. godine, kao neuredna”.

U obrazloženju između ostalog stoji da je, prije nego što se uputilo u meritorno odlučivanje, pristupljeno provjeri formalnih pretpostavki za ulaganje žalbe, koje moraju biti ispunjene na strani žalitelja, kako bi se uopće pristupilo njenom rješavanju, a odnose se na uslovljene pretpostavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

“Utvrđeno je da nisu ispunjeni uvjeti za postupanje po istoj. Žalba je neuredna”.

Pri provjeri procesnih pretpostavki da li je žalba blagovremena, dopuštena, uredna i izjavljena od ovlaštenog lica, UKC Tuzla je utvrdio da žalba ne sadrži dokaz o plaćenoj naknadi za pokretanje žalbenog postupka, na osnovu kojeg se može nesumnjivo utvrditi da je transakcija izvršena, a na način kako je to propisano u članu 105. Zakona o javnim nabavama BiH.

“Navedenom odredbom propisan je sadržaj žalbe, kao i dokazi koji se trebaju priložiti uz žalbu, i to između ostalog, „i) dokaz o plaćenoj naknadi za pokretanje žalbenog postupka, u iznosu propisanom članom 108. ovog zakona, na osnovu kojeg se može nesumnjivo utvrditi da je transakcija izvršena”, navodi se u obrazloženju.

Istovremeno Nezirić nam je poslao i uplatnice koje su dostavljene u žalbi MSG d.o.o. Tuzla ugovornom organu JZU UKC TUZLA, kao i dva primjerka uplatnica koje su dostavljene u drugim postupcima javnih nabavki, i tada nisu bile sporne ni ugovornom organu, ni Uredu za razmatranje žalbi BiH.

“Prvi primjer se odnosi na žalitelja Siemens Medicina d.o.o. Sarajevo i dostavljenu uplatnicu u postupku javne nabavke broj 02-891/24 ugovornog organa JZU UKC TUZLA, a drugi primjer se odnosi na žalitelja Tuzla-Farm d.o.o. Tuzla i dostavljenu uplatnicu u postupku javne nabavke broj 02-340-10-1/24, također ugovornog organa JZU UKC TUZLA”, poručio je Nezirić.

Upravo zbog svega navedenog u subotu5. oktobra najavljeno je mirno okupljanje građana.

Nezadovoljstvo građana

Kako je javio na društvenim mrežama influenser Mirza Mustafagić građani će iskazati svoje nezadovoljstvo činjenicom da od marta prošle godine UKC Tuzla nema aparat za zračenje.

mirza mustafagić
FOTO: D. Begović/Fokus.ba
Mirza Mustafagić

“Proces linearnog akceleratora nažalost nije gotova stvar. Advokat MSG firme je najavio tužbu i izjavio da će proces biti nastavljen na Sudu BiH, te da će tražiti odgodu, što implicira da će takvom odgodom tražiti da se privremeno obustavi dalja nabavka linearnog akceleratora do donošenja odluke Suda BiH”, naveo je Mustafagić i poručio:

“Vidimo se u subotu na Trgu slobode u Tuzli u 12:05 sati”.