Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iznevjerena očekivanja

(Ne)ispunjena obećanja: Skupi projekti, afere i političke borbe u Općini Centar

Foto: Općina Centar/Arhiv

U slučaju poslovanja “kosog lifta” prekršen je niz zakona, poput onog o javnim nabavkama, što je konstatovao i Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo

Ja sam novi načelnik Centra. Ovo nije bila fer kampanja. Bila je vrlo brutalna. Opraštam svaku tešku riječ. Od ovog momenta ja sam načelnik općine za sve građane. Ja sam dijete ovog grada i bit ću načelnik svih koji u Centru žive. Ovako je govorio u novembru 2020. godine Srđan Mandić.

A od tada do danas Mandić je ispunio samo dio obećanja datih na početku svog mandata.

Moglo bi se reći da su neprestane rasprave obilježile njegov mandat. Sasvim je sigurno da očekivanja građana nisu ostvarena

Krenimo redom.

Jedanaest mjeseci nakon što je preuzeo dužnost, Mandić je protiv svog prethodnika Nedžada Ajnadžića, podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu KS. Ajnadžića i još nekoliko NN osoba Mandić je prijavio za zloupotrebu položaja u vezi sa regulacionim planom na Marijin Dvoru.

Prijava je uslijedila nakon što je Općinsko vijeće Centar održalo tematsku sjednicu o slučaju Hastahana, odnosno o izmjenama Regulacionog plana Marijin Dvor koje su urađene za vrijeme Ajnadžićevog mandata. Te izmjene su dovele do prodaje dijela lokaliteta Hastahana za gradnju nove zgrade Centralne banke što je dovelo do snažnog protivljenja građana koje je podržala i Naša stranka.

Tužba Centralne banke BiH

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), na čelu sa guvernerom Senadom Softićem, tužila je Općinu Centar zbog nerealizacije izgradnje objekta CBBiH u parku Hastahana i zahtjevala je isplatu više od 14 miliona konvertibilnih maraka, pisao je prošle godine Raport. Ova tužba je zaustavila sve planirane radove u parku Hastahani, a sudski proces je i dalje u toku. Više saznajte na misbih.

Mandić je poslije „Hastahane“ često spominjan u medijima i javnosti zbog izuzetno skupe šetnice – Sarajevski ćilim u Velikom parku, koji je otvoren nakon probijanja svih rokova za okončanje radova, a koštao je čak 1.700.000 KM i prezentiran je kao kapitalni projekat.

Prema pisanju Slobodne Bosne javnosti do danas nisu stavljeni na uvid dokumenti o troškovima Sarajevskog ćilima, što otvara pitanja o mogućoj zloupotrebi.

Foto: Arhiv
Srđan Mandić

Među aferama koje su potresale Centar bila je i ona o najskupljoj web stranici u državi, a za koju je Općina izdvojila 70.200 KM. Novac je dat firmi Promotim d.o.o, čiji je uposlenik jedan od prvih Mandićevih saradnika i šef Kluba vijećnika Naše stranke Alen Girt.

Za rekonstrukciju mosta Festina lente za koju je prvobitno bilo predviđeno 205.000 KM, na kraju je plaćeno čak 401.000 KM i to uz izvođača Dinalsa d. o. o, preduzeće sa kojim načelnik redovno radi, a koje je poznato i po radu na famoznom kiosku od 250.000 KM, o čemu su pisali mnogobrojni mediji. Više saznajte na misbih.

O tome da je Mandić, samo pod drugim stranačkim obilježjem, nastavio da slijedi praksu svog prethodnika Ajnadžića, pisao je i InfoRadar.

Inicijativa za smjenu

U slučaju poslovanja “kosog lifta” prekršen je niz zakona, poput onog o javnim nabavkama, što je konstatovao i Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo. Naime, budžetski inspektorat Kantona Sarajevo svojim izvještajem 5. aprila 2023. godine potvrdio je neregularno poslovanje “kosog lifta” u sarajevskom naselju Ciglane koje je InfoRadar dokumentovao kroz nekoliko tekstova objavljenih 2022. i 2023.

Javnog poziva za odabir najpovoljnijeg ponuđača nije bilo iz razloga što su nadležni u Općini Centar već unaprijed sve dogovorili, misleći da će na taj način zataškati malverzacije.

Iako su na početku mandana bili uz njega, kolege iz NiP-a su “otkazale” podršku Mandiću, pa je pokrenuta inicijativa za njegovu smjenu. U konačnici referendum za opoziv načelnika Općine Centar u Sarajevu je propao.

Sarajevsko Tužilaštvo zaprimilo je nekoliko krivičnih prijava protiv Mandića i to zbog zloupotreba položaja ili ovlaštenja. U kojoj su fazi postupci javnosti nije poznato.

Iako je Mandić pokrenuo niz projekata, poput obnove Trga Karla Paržika na Marijin Dvoru, dio građana ove općine je nezadovoljna radom načelnika.

Putem društvenih mreža i medija poručuju da su ulice Centra sraskopane i zapuštene, da su potrebne kante za otpatke, nova rasvjeta, bolje održavanje javnih površina…

– Općina nikad nije bila prljavija, zapuštenija a najugroženiji stanovnici Centra nikad nisu uspjeli doći do načelnika, neke su od zamjerki Mandiću o čemu su izvještavali domaći mediji.

Mandić je na kraju svog mandata poručio da će se opet kandidovati za načelnika Općine Centar (Naša stranka), iako mu, priznaje, “nije išlo sve kako je zamislio”. Protekle četiri godine, između ostalog, nazvao je “depresivnim” a stanje u Općini je ocijenio “lošim”. Ipak, očekuje promjene i nada se boljem uspjehu u narednom mandatu, ako opet dobije podršku građana.