Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FHMZ

Izdato upozorenje: BiH će pogoditi obilne padavine, doći do izlivanja rijeka i poplava

Foto: Pixsell/Arhiv

Očekivana količina padavina je od 30 do 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina za područje Hercegovine, zapadne, sjeverozapadne i djelimično centralne Bosne.

Očekivana količina padavina je od 30 do 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2.

Lokalno je moguće izlijevanje vodotoka iz korita i pojava urbanih poplava.

Preporuke prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji su da se poduzmu mjere opreza i prati prognoza vremena. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće.

Upozorenje je izdala i Agencija za vodno područje rijeke Save, zbog prognoze vanrednog hidrološkog stanja koje će trajati od danas do nedjelje, 6. oktobra na području Krajine.

I Uprava civilne zaštite Republike Srpske pozvala je građane i nadležne službe da, zbog najavljenih nepovoljnih meteoroloških uslova, preduzmu mjere i aktivnosti na zaštiti ljudi i imovine i da se pažljivo planira boravak na otvorenom prostoru.

Vrijeme danas

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U večernjim satima na jugu zemlje je moguća grmljavina. Obilnije padavina se očekuju u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugoistočni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 19, a dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 23 stepena.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Jutarnja temperatura zraka oko 12, a dnevna oko 17 stepeni.

Prognoza za naredne dane

U petak pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Intenzivnije padavine na sjeveru Hercegovini, istočnim i zapadnim područjima Bosne. Poslije podne prestanak padavina u većini područja i smanjenje oblačnosti u Hercegovini, na istoku i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 22, a dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 22 °C.

U subotu pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 10 do 16, na jugu zemlje do 22 °C.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 12 do 16, na jugu do 19 °C.