Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

niz aktivnosti

Goraždansko udruženje ‘Biser’ obilježava mjesec borbe protiv karcinoma

Goražde
FOTO: D. B./Fokus.ba
Goražde

Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ta bolest otkrije u kasnoj fazi

Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser” Goražde, nizom aktivnosti obilježit će oktobar, mjesec borbe protiv karcinoma dojke.

Njegov početak obilježen je simbolično, osvjetljenjem spomenika Ljiljan u Goraždu, u rozoj boji.

– I na ovaj način, brojnim aktivnostima, nastoji se povećati svijest javnosti, ali i skrenuti pažnja donosiocima odluka o značaju podrške ženama oboljelim od raka dojke. Takođe nastoji se ukazati i na hitnost implementacije strategije ranog otkrivanja raka dojke, poboljšanje mogućnosti liječenja i kvalitete života oboljelih – kazala je dopredsjednica udruženja “Biser” Mersiha Pecikoza.

Napomenula je da se tokom ovog mjeseca širom svijeta promovira borba protiv karcinoma dojke koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji.

-Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ta bolest otkrije u kasnoj fazi – upozorila je ona.

Dodala je da udruženje “Biser” makismalne napore ulaže upravo u prevenciju, na način da educira građane o važnosti i načinu vršenja samopregleda i obaveznog godišnjeg pregleda ultrazvukom ili mamografijom zavisno o starosnoj dobi žene.

– U BPK Goražde mogu se vršiti oba pregleda i to besplatno. Mi apelujemo na građane da pola sata u godini posvete svom zdravlju. Toliko traju oba pregleda, a život je jedan. Karcinom ne bira – poručila je Pecikoza.