Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Situacija izuzetno komplikovana

Meloni: Itallija će biti domaćin razgovora čelnika G7 o situaciji na Bliskom istoku

Giorgia Meloni
Foto: Pixsell
Giorgia Meloni

Italijanski mediji javili su u srijedu da njena vlada razmatra povlačenje svojih snaga iz tog područja s obzirom na nedavno nasilje na granici.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni bit će domaćin razgovora čelnika Grupe sedam (G7) tokom dana kako bi razgovarali o krizi na Bliskom istoku, saopćio je njen ured.

Duboka zabrinutost

– Italija će nastaviti težiti diplomatskom rješenju, uključujući u svojstvu predsjedajuće G7. Sazvala sam sastanak na nivou čelnika za danas poslijepodne – navode se riječi Meloni njenoj vladi.

Italija predsjeda G7 – klubom velikih zapadnih demokratija, koji čine Sjedinjene Države, Kanada, Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Japan.

Meloni je svojim ministrima poručila da postoji “duboka zabrinutost” zbog najnovijih dešavanja, uključujući iranski raketni napad na Izrael u utorak i nestabilnost u Libanu, saopćio je njen ured.

– Cilj je stabilizacija izraelsko-libanske granice kroz potpunu provedbu Rezolucije 1701 – navode se njene riječi, misleći na rezoluciju U.N-a kojom je zaustavljen rat Izraela i Hezbolaha u južnom Libanu 2006. godine.

– U tom okviru, Italija je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da razmotri jačanje mandata misije UNIFIL kako bi se osigurala sigurnost izraelsko-libanske granice – kazala je.

Povlačenje snaga iz Libana

Italija daje veliki doprinos mirovnim snagama Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL).

Italijanski mediji javili su u srijedu da njena vlada razmatra povlačenje svojih snaga iz tog područja s obzirom na nedavno nasilje na granici.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka vlade u Rimu, ministar vanjskih poslova Antonio Tajani odlučno je negirao da će vlada povući trupe iz misije UN-a.

– Procijenili smo sve mogućnosti. Ne postoji odluka o povlačenju talijanskog kontingenta iz UNIFIL -a – izjavio je on novinarima.

– Što se tiče mogućnosti evakuacije, jasno je da bi, kada su u toku ratovi, bilo glupo bilo ne imati spreman plan, ali to se također tiče civila – izjavio je šef italijanske diplomatije, prenosi Reuters.