Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dr. Tarik Zulović

Kantonalna bolnica Zenica ispunila sve uslove, do kraja godine treba dobiti status univerzitetske

Tarik Zulović
Foto: Fena

“Ostalo nam još samo da se riješe prostorni kapaciteti, a na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica data je saglasnost, koliko imam informaciju, za korištenje zgrada unutar KBZ-a”, kaže Zulović

Centar za bolesti srca i kardiovaskularnog sistema Zenica, čiji je početak izgradnje ozvaničen danas i koji bi trebao biti u funkciji u oktobru 2026. godine, nije u koliziji s izgradnjom nove Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) – istakao je direktor KBZ-a dr. Tarik Zulović.

Centar, koji će u krugu ove kantonalne zdravstvene javne ustanove graditi sarajevska privatna kompanija “Medicor” d.o.o. profesora dr. sc. med. Mirsada Kacile, imat će četiri nivoa, a bit će ukupne korisne površine 2.966,54 kvadratnih metara te bruto površine 3.325,26 kvadratnih metara.

-Kantonalna vlada ZDK ima tim za implementaciju projektnog zadatka za novu bolnicu, a menadžment KBZ-a je u finiširanju projektnog zadatka nove bolnice. Nije to dupliciranje usluga, jer ova interventna kardiologija je zasebna usluga i “zlatni standard” u liječenju bolesti kardiovaskularnog sistema. To će dopuniti uslugu i podići na viši nivo usluge vezane za našu kardiologiju, a bolnica je jedna kompletna cjelina gdje će 34 odjela dobiti priliku da pruže tercijarni nivo zdravstvene zaštite – najavio je Zulović.

KBZ je, podvlači, ispunila sve uslove za stjecanje naziva univerzitetsko-kliničkog centra te se uskoro očekuje da i zvanično dobije taj status.

-Ostalo nam još samo da se riješe prostorni kapaciteti, a na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica data je saglasnost, koliko imam informaciju, za korištenje zgrada unutar KBZ-a. Mi smo, znači, ispunili i posljednji uslov za sticanje statusa univerzitetske bolnice. Ukoliko sve bude išlo po nekim našim predviđanjima, već za dva do tri mjeseca imat ćemo status univerzitetske bolnice, a nova zgrada koja će imati oko 60.000 kvadratnih metara, omogućit će našim pacijentima ugodan ambijent pri dobijanju zdravstvene usluge u našoj ustanovi – kazao je Zulović.

Projektni zadatak je, ističe, gotov, a uskoro će biti raspisan i javni poziv za izradu Idejnog projekta, za koji je Vlada ZDK već opredijelila potrebna finansijska sredstva. Nakon toga, napomenuo je, bit će raspisan javni poziv i za izradu “gotovog projekta” te izgradnju nove zgrade KBZ-a.

Status univerzitetske bolnice za KBZ omogućit će uslove za obavljanje stručne prakse studentima medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, a nova bolnica bolji komfor za pacijente i zaposlenike ove kantonalne ustanove.