Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napeto stanje

Skandal: Izrael zabranio generalnom sekretaru UN-a da uđe u zemlju

antonio guterres
Foto: Fena/ Arhiva

Guterres je jučer osudio “širenje sukoba na Bliskom istoku, s eskalacijom za eskalacijom” i pozvao na prekid vatre u izjavi u kojoj nije konkretno spomenuo Iran.

Izraelski ministar vanjskih poslova saopćio je u srijedu da je zabranio generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterresu ulazak u zemlju jer nije “nedvosmisleno” osudio iranski raketni napad na Izrael.

“”Odlučio sam proglasiti generalnog sekretara UN-a Guterresa personom non grata u Izraelu i zabraniti mu ulazak u zemlju. Svako ko ne može nedvosmisleno osuditi gnusni napad Irana na Izrael ne zaslužuje kročiti nogom na izraelsko tlo”, poručio je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Iran je u utorak ispalio više od 180 balističkih raketa na Izrael, u kontekstu pojačanja sukoba između Hezbollaha, iranskog saveznika u Libanu, i Izraela. Većina projektila je presretnuta u zraku, ali neki su probili protivraketnu odbranu. Nije bilo prijavljenih žrtava.

Antonio Guterres je istog dana izdao kratko saopćenje u kojem je spomenuo samo “najnovije napade na Bliskom istoku”, osudivši sukobe uz napomenu da se dešava “eskalacija za eskalacijom”. Ranije tog dana, Izrael je poslao svoje trupe u južni Liban.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz, izjavio je da Guterresov propust da direktno osudi Iran čini ga nepoželjnim u Izraelu.

“Izrael će nastaviti braniti svoje građane i očuvati nacionalno dostojanstvo, sa ili bez Antonija Guterresa”, dodao je Israel Katz.